<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dobro raspoloženje važnije od vere i obrazovanja?

Sigurnost je ljudima danas jednako važna kao i prije 80 godina, ali su dobro raspoloženje i slobodno vrijeme postali važniji od obrazovanja i vjere, tvrde britanski psiholozi.

06. maj 2015, 12:00

Psiholozi sa Univerziteta Bolton ponovili su društveni eksperiment od prije gotovo 80 godina u istom gradu kako bi ustanovili da li ljude i danas čine srećnim iste stvari, prenose elektronski mediji.
Prije 80 godina 226 anketiranih stanovnika Boltona je na pitanje "šta vas vas čini srećnim" postavljeno u lokalnim novinama navelo 10 stavki, a prva tri mjesta zauzeli su: sigurnost, znanje i vjera. 

Sendi Mekhju i Džerom Karson sa Univerziteta u Boltonu prošle godine su ponovili eksperiment i pokazalo se da je danas ljudima sigurnost i dalje među prva tri faktora sreće, a novi na spisku su dobro raspoloženje i slobodno vrijeme. Vjera je pala na posljednje mjesto savremenika. 

I danas je kao i nekad sreća među vrlo važnim životnim vrijednostima. Četrdeset odsto u to je vjerovalo prije 80 godina, a isti procenat tako misli danas. Ni u jednom periodu većina sreću nije povezala s materijalnim vrijednostima ni s bogatstvom, navode stručnjaci.