<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da li je Makedonija novo bure baruta?

Pred Makedonijom je buran preriod, a za rešenje krize potrebno je aktivno uključenje EU

07. maj 2015, 12:00

O situaciji u Makedoniji u Temi dana u Vestima B92 govorili su Ana Petruševa iz BIRN-a i Dragan Đukanović iz Instituta za međunarodnu politiku, piše B 92.

Ana Petruševa smatra je ovo početak burnog perioda za Makedoniju.

"Jučerašnji protest je bio samo reakcija na informaciju koju su izneli lideri opozicije. Ako pogledate unazad, postojali su različiti protesti različitih društvenih grupa. Sada gledamo kulminaciju nezadovoljstva prema stranci koja je već 10 godina na vlasti", navodi Petruševa.

Za Dragana Đukanovića Makedonija se ne nalazi pred svojim 5. oktobrom.

"Nije realno da će ishod svega biti kao 5. oktobar kod nas. Mislim da će se energija ovih protesta brzo isprazniti. Ipak, ostaće podela u Makedoniji na opoziciju i vlast, kao i podela između Makedonaca i Albanaca, što bi moglo rezultirati novim podelama, mnogo ozbiljnijim", smatra Đukanović i dodaje da se u narednih nekoliko meseci neće ništa epohalno dogoditi.

On dodaje da je realno da vlast pokuša da organizuje neki kontramiting.

Ana Petruševa kaže da kontramiting nije ništa novo, te da je vladajuča stranka to i ranije činila. Takođe navodi da postoji velika polarizacija između vlasti i opozicije, veća nego što je između Makedonaca i Albanaca.

"Glavna pukotina su do sada bili objavljivanje tih podataka i snimaka. Mi ne slušamo razgovore zvaničnika, slušamo konkretne slučajeve. Niko nije negirao autentičnost tih razgovora. Ono sto je važno to je ono što je opozicija najavila za sledeću nedelju. Ako opozicija zaista objavi podatke o ubistvu pet mladića za koje su osuđeni Albanci, šta ako se pokaže da je vlast nešto nameštala? Ja bih očekivala da bi se u tom slučaju Albanci pridružili ovim protestima", kaže Ana Petruševa.

Dragan Đukanović smatra da se uz posredovanje EU može prevazići napetost, ali kako je rekao, on misli da EU nema aktivnu politiku prema Makedoniji.

"Nikome ova situacija u Makedoniji objektivno ne ide u prilog. Imajući u vidu složene odnose sa Albanijom, sa Grčkom, sa Bugarskom, to može biti novo bure baruta na Balkanu. Nadam se da će neka mogućnost biti nađena ako EU bude imala aktivniju politiku prema Makedoniji", ističe Đukanović.

Hahn: Ne smije se dopustiti pogoršanje stanja u Makedoniji

Evropski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn zabrinut je zbog političke situacije u Makedoniji, prenosi RSE.

"Ne smije se dopusiti daljnje pogoršanje prilika. Sve strane moraju poduzete nužne korake kako bi se našlo održivo rješenje, konstruktivno nastaviti politički dijalog i vratiti povjerenje u institucije" rekao je Hahn u Bruxellesu..

Novi protesti

Antivladini protesti u Makedoniji, nakon Skoplja, Prilepa i Bitolja, najavljeni su i u Strumici, Kavadarcima i Kumanovu, prenose agencije.

Nakon sinoćnjih protesta u Skoplju, Prilepu i Bitolju, preko društvenih mreža najavljena su nova okupljanja u Strumici, Kavadarcima i Kumanovu.

Protesti sa kojih je zatražena ostavka Vlade Nikole Gruevskog podstaknuti su prikrivanjem istine o smrti Martina Neškovskog /22/, koga je prije četiri godine ubio policajac na dužnosti.

Sinoćnji protesti ispred zgrade Vlade u Skoplju, te u Prilepu i Bitolju protekli su mirno, za razliku od prethodnog dana kada je došlo do sukoba policije i demonstranata.

Bilans prvog dana protesta je 38 povrijeđenih policajaca, od kojih jedan teže, 30 privedenih demonstranata, među kojima i dvojica maloljetnika, te velika materijalna šteta.

Antivladini protesti počeli su 5. maja uveče nakon što je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev objelodanio da je Neškovskog prije skoro četiri godine ubio policajac na dužnosti tokom proslave izborne pobjede vladajućeg VMRO-DPMNE.