<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vojna parada u Moskvi u fotografijama

Moskva danas...

09. maj 2015, 12:00

Crvenim trgom se vijore zastave sa deset frontova na kojima su se odigrale ključne bitke i zastave 45 jedinica koje su zaslužne za pobjedu.

Početak vojne parade su označila zvona sa kule istočnog krila u Kremlju, nakon čega je komandant kopnene vojske izvršio smotru.

Inače, vojnoj paradi u Moskvi prisustvuje oko 30 istaknutih svjetskih čelnika i veliki broj ostalih gostiju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju naciji povodom Dana pobjede nad fašizmom kazao je da je Rusija odredila izhod Drugog svjetskog rata.

"Crvena armija je poslije žestokih napada udarila tačno na Berlin. Rusija je snosila velike terete, ali je odredila ishod Drugog svjetskog rata. Čestitam praznik Velike pobjede. Ura!", rekao je Putin zahvalivši se svim zemljama koje su doprinijele pobjedi nad fašizmom.

Proslava Dana pobjede pripremana je nekoliko mjeseci u sjenci ukrajinske krize i odluke značajnog broja lidera zapadnih zemalja da ne prisustvuju paradi u Moskvi.

Ruske vlasti su ranije saopštile da je ipak sve spremno za proslavu ovog praznika i doček gostiju među kojima se nalaze i kineski predsjednik Xi Jinping, čelnik UN-a Ban Ki-moon, predsjednik Kube Raul Castro, kao i lideri zemalja Balkana.

Na današnjoj paradi učestvovalo je više od 140 vojnih aviona i helikoptera. U paradi učestvuju i akrobatske grupe "Ruski vitezovi" i "Striži".

Rusija će danas predstaviti i tenk nove generacije "Armata T-14" kao i veliki broj novog modernizovanog oružja.

Kako pišu ruski mediji, Moskva će potrošiti oko 6,7 miliona eura na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi se osiguralo sunčano vrijeme za Dan pobjede.

Poslije parade danas bi u centralnom dijelu Moskve trebalo prošetati blizu 165.000 ljudi koji će nositi portrete članova svojih porodica koji su se borili u Drugom svjetskom ratu.