<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pročitajte nacrt Zakona o javnosti rada neprofitabilnih organizacija u RS

Vlada RS šalje u Narodnu skupštinu nacrt Nacrt Zakona o javnosti rada neprofitabilnih organizacija kojim Ministarstvo pravde postaje njihov glavni kontrolor.

14. maj 2015, 12:00

Pročitajte nacrt Zakona:

NACRT

ZAKON 

O JAVNOSTI RADA NEPROFITNIH ORGANIZACIJA

Glava I

OSNOVNE ODREDBE

Predmet zakona

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se uslovi i način obezbjeđenja rada, kao i druga pitanja koja se odnose na javnost rada neprofitnih organizacija na teritoriji Republike Srpske, koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti.

Značenje izraza

Član 2.

Pojmovi korišteni u ovom zakonu imaju sljedeće značenje:

1) neprofitne organizacije su organizacije koje u cijelosti ili djelimično finansiraju druge države, njihovi organi ili njihovi ovlašteni zastupnici, međunarodne i strane organizacije, strani državljani ili registrovane nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, a koje su registrovane kao udruženja građana u skladu sa zakonom,

2) lice je fizičko i pravno lice,

3) strani subjekat podrazumijeva:

1. vladu, izvršni organ druge države ili stranu političku stranku,

2. fizičko lice koje nema državljanstvo Bosne i Hercegovine i prebivalište u Bosni i Hercegovini,

3. pravno lice ili grupu pravnih lica koja su organizovana po propisima druge države ili koja imaju sjedište u drugoj državi,

4) službenik stranog subjekta je svako lice koje radi kao službenik, predstavnik ili u drugoj funkciji vrši poslove po naredbi, zahtjevu ili uputstvu stranog subjekta, lice čiju aktivnost posredno ili neposredno nadzire, usmjerava, finansira ili subvencioniše u cijelosti ili u najvećem dijelu strani subjekat ili lice koje je neposredno ili preko drugog lica angažovano u Republici Srpskoj na političkim aktivnostima u interesu stranog subjekta ili predstavlja interese stranog subjekta pred bilo kojom javnom institucijom,

5) vlada druge države je izvršni organ vlasti svake države osim Bosne i Hercegovine,

6) strana politička stranka je svaka politička stranka registrovana po propisima druge države i

7) politička aktivnost je svaka aktivnost prema organima, institucijama ili izabranim predstavnicima Republike Srpske ili predstavnicima Repubulike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine, u pogledu formulisanja usvajanja ili izmjene propisa i politike Republike Srpske ili u pogledu političkog i javnog interesa. 

Političko djelovanje

Član 3.

(1) Političko djelovanje neprofitnih organizacija u smislu ovog zakona podrazumijeva učešće u predizbornoj kampanji političkih stranaka i kandidata, prikupljanje sredstava za političke stranke i kandidate, finansiranje kandidata, odnosno političkih stranaka i sprovođenje političke aktivnosti u cilju formiranja javnog mnjenja radi postizanja političkih ciljeva.

(2) U smislu stava 1. ovog člana, neprofitnim organizacijama nije dozvoljeno političko djelovanje.

Član 4.

U smislu ovog zakona, političkim djelovanjem ne smatra se djelovanje u oblasti: nauke, kulture, socijalne i zdravstvene zaštite, sporta, zaštite potrošača, zaštite prava nacionalnih manjina i lica sa invaliditetom, zaštite životne sredine, borbe protiv korupcije, filantropije, volonterizma i informisanja.

Glava II

POSTUPAK REGISTRACIJE I DJELOVANjE

Postupak osnivanja

Član 5.

Postupak osnivanja, registracije, unutrašnje organizacije i prestanka rada neprofitne političke organizacije vrši se u skladu sa odredbama Zakona o udruženjima i fondacijama Republike Srpske.

Objavljivanje finansijskih izvještaja

Član 6.

Neprofitna organizacija obavezna je da na svojoj internet stranici ili na drugi dostupan način polugodišnje i godišnje objavi izvještaj o radu i finansijski izvještaj.

Carina i porezi

Član 7.

Neprofitne organizacije koje se u smislu ovog zakona bave političkim djelovanjem ne mogu ostvarivati pravo na carinske, poreske i druge olakšice.

Glava III

PODNOŠENjE PRIJAVE I INFORMATIVNOG MATERIJALA

Prijava

Član 8.

(1) Neprofitna organizacija i službenik stranog subjekta obavezni su da podnesu prijavu Ministarstvu pravde u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost.

(2) Obrazac prijave propisuje ministar pravde.

(3) Prijava se podnosi u dva primjerka, na propisanom obrascu, u roku od deset dana od dana stupanja na dužnost službenika stranog subjekta. 

(4) Prestanak statusa službenika stranog subjekta koji nije podnio prijavu, ne oslobađa službenika obaveze da podnese prijavu za period u kome je vršio funkciju službenika stranog subjekta. 

Sadržaj prijave

Član 9.

(1) Prijava sadrži sljedeće:

1) lično ime, firmu, odnosno naziv podnosioca prijave, prebivalište, odnosno sjedište, adrese na kojima ima predstavništva u Republici Srpskoj ili na drugom mjestu, kao i adrese boravišta, ako postoje,

2) dokaz o statusu podnosioca prijave: za fizičko lice, nacionalna pripadnost; za pravno lice ovjerena foto-kopija osnivačkog akta i rješenje o upisu kod nadležnog organa,

3) listu zaposlenih kod podnosioca prijave i izjavu o prirodi posla svakog od njih; ime, odnosno naziv i adresu stranog subjekta u čije ime i za čiji račun službenik stranog subjekta obavlja ili tvrdi da obavlja aktivnosti, kao i izjavu o vlasničkoj strukturi i načinu upravljanja,

4) foto-kopije svih pisanih ugovora, sporazuma i odredaba, uključujući i sve njihove izmjene i

5) ime finansijera, visinu doznačenih sredstava, vrstu i iznos naknade i prihoda izraženih u novcu ili drugoj vrijednosti i naznaku uplatioca. 

Obavještenje o promjenama

Član 10.

(1) Svaki službenik stranog subjekta koji je podnio prijavu u skladu sa ovim zakonom obavezan je da o svim promjenama u svom djelovanju podnese dopunu prijave Ministarstvu u roku od 30 dana od dana nastanka promjene.

(2) Prijavu i dopunu prijave podnosi ovlašćeni službenik stranog subjekta.

Kompletiranje prijave

Član 11.

Ako se u postupku podnošenja ili dopune prijave utvrdi da je prijava ili dopuna nepotpuna, primijeniće se pravila opšteg upravnog postupka. 

Štampani materijali

Član 12.

Štampani materijali neprofitnih organizacija koji se objavljuju putem elektronskih medija, informacionih i telokomunikacionih mreža ili se na drugi način distribuišu moraju imati oznaku neprofitne organizacije. 

Glava IV

IZUZECI OD PODNOŠENjA PRIJAVE

Službenici stranih subjekata koji su izuzeti

Član 13.

Od obaveze podnošenja prijave izuzeti su: 

1) diplomatski ili konzularni službenik vlade, odnosno izvršnog organa vlasti druge države priznate od Bosne i Hercegovine, akreditovan u skladu sa zakonom, sve dok je službenik isključivo angažovan na aktivnostima koje su priznate od Bosne i Hercegovine kao aktivnosti koje spadaju u djelogrug nadležnosti takvog službenika,

2) svaki zvaničnik vlade, odnosno izvršnog organa vlasti druge države pod uslovom da je tu vladu priznala Bosna i Hercegovina, koji nije državljanin Bosne i Hercegovine, čije su ime i status i priroda dužnosti dio zvanične evidencije Bosne i Hercegovine, dok je pomenuti službenik isključivo angažovan na aktivnostima koje su priznate od Bosne i Hercegovine kao aktivnosti koje spadaju u djelokrug nadležnosti takvog službenika,

3) zaposleni i osoblje diplomatskog ili konzularnog predstavnika

strane vlade koju Bosna i Hercegovina priznaje, a koji je akreditovan u skladu sa

zakonom, i čije su ime, status i priroda posla kao člana ili zaposlenog dio zvanične evidencije Bosne i Hercegovine, sve dok je pomenuti član ili zaposleni angažovan

isključivo na aktivnostima koje Bosna i Hercegovina priznaje kao djelokrug nadležnosti

takvog člana ili zaposlenog,

4) lica koja nisu državljani Bosne i Hercegovine, ako su akreditovani u skladu sa zakonom i prihvaćeni od Bosne i Hercegovine kao predstavnici, službenici ili zaposleni stranih vlada i ako su angažovani isključivo na aktivnostima koje su priznate kao njihov delokrug nadležnosti,

5) svako lice angažovano u cilju promocije privrednih aktivnosti stranog subjekta,

6) svako lice angažovano na prikupljanju sredstava i druge vrste pomoći u Republici Srpskoj za potrebe medicinske pomoći i asistencije, za prikupljanje i distribuciju hrane, odjeće, lijekova i medicinskih pomagala u humanitarne svrhe, kao i aktivnostima usmjerenim na unapređivanju vjerskih, školskih, akadamskih ili naučnih dostignuća i umjetnosti i

7) lice koje se bavi advokaturom, pravnim zastupanjem i pravnim savjetovanjem stranog subjekta pod uslovom da pravno zastupanje ili savjetovanje ne podrazumijeva uticaj na zaposlene u pravosudnim institucijama, organima uprave ili javnim institucijima u Bosni i Hercegovini. 

Glava V

VOĐENjE POSLOVNIH KNjIGA I REGISTRA

Vođenje poslovnih knjiga

Član 14.

(1) Službenik stranog subjekta prijavljen u skladu sa ovim zakonom dužan je da vodi poslovne knjige i registar svojih aktivnosti i dostavlja ih na uvid u skladu sa ovim zakonom. 

(2) Ministar će pravilnikom propisati način vođenja poslovnih knjiga i sadržaj registra aktivnosti.

(3) Poslovne knjige i registar aktivnosti čuvaju se tri godine od dana prestanka službenika stranog subjekta. 

(4) Poslovne knjige i registri stavljaju se na uvid ministarstvu pravde u čijoj nadležnosti je sprovođenje ovog zakona i organima nadležnim za sprovođenje inspekcijskog nadzora. 

Javni karakter službene dokumentacije

Član 15.

(1)Ministarstvo zadržava jednu kopiju svih prijava podnesenih u skladu sa ovim zakonom, a kopije moraju biti dostupne i date na uvid inspekcijskom organu. 

(2)Ministarstvo na zahtjev dostavlja informacije organima Republike Srpske i nadležnom odboru Narodne skupštine Republike Srpske. 

Zabrana djelatnosti

Član 16.

U slučaju da neprofitne organizacije djeluju suprotno odredbama ovog zakona, ministar pravde podnosi zahtjev nadležnom okružnom sudu Republike Srpske za zabranu obavljanja rada shodno odredbama Zakona o udruženjima i fondacijma Republike Srpske.

Glava VI

INSPEKCIJSKI NADZOR

Nadzor nad zakonitošću rada

Član 17.

Nadzor nad zakonitošću rada neprofitne političke organizacije vrši Ministartstvo pravde i nadležni inspekcijski organ.

Godišnji inspekcijski nadzor

Član 18.

Redovan inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada neprofitne političke organizacije vrši se jednom godišnje.

Vanredni inspekcijski nadzor

Član 19.

Izuzetno, vanredni inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada neprofitne organizacije sprovodi se po: 

1) predstavkama građana, 

2) pravnih lica, 

3) javno dostupnih informacija ili 

4) kada to traže organi iz člana 15. tačka 2) ovog zakona.

Glava VII

KAZNENE ODREDBE

Prekršaji

Član 20.

Novčanom kaznom od 1.000 KM do 5.000 KM kazniće se zbog prekršaja neprofitna politička organizacija, koja:

1) u bilo kojoj prijavi ili dodatku iste ili u bilo kom drugom dokumentu podnešenom ministru pravde u skladu sa odredbama ovog zakona da lažnu izjavu o činjenici od materijalnog značaja ili izostavi činjenicu čije je navođenje ovim zakonom propisano ili izostavi činjenicu ili kopije dokumenata koji se nalaze u prilogu, a koje su neophodne kako podnešena dokumenta ne bi izazvala zabunu,

2) ne objavi polugodišnji i godišnji izvještaj o radu i finansijski izvještaj, ime finansijera, visinu doznačenih sredstava, period provođenja aktivnosti i rezultate (član 6),

3) ne obilježi promotivne materijale sa znakom neprofitne političke organizacije (član 12) i

4) ne dozvoli nadzor nad zakonitošću rada (član 17).

Brisanje iz registra i pokretanje krivičnog postupka

Član 21.

U slučaju da neprofitna politička organizacija u svom djelovanju postupa suprotno Ustavu Republike Srpske i propisima Republike Srpske, na štetu individualnih i drugih prava građana ili podstiče na nasilje, koristi govor mržnje ili podstiče vjersku ili drugu netrpeljivost u cilju postizanja političkih ciljeva, Ministarstvo pravde pokreće postupak za brisanje iz sudskog registra kao i postupak protiv odgovornih lica u skladu sa Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Glava VIII

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Primjena drugih zakona

Član 22.

Za pitanja koja nisu regulisana ovim zakonom, primjenjuju se odredbe Zakona o udruženjima i fondacijama Republike Srpske.

Pravilnik za vođenje registra

Član 23.

Ministarstvo pravde donijeće pravilnik za vođenje registra neprofitnih političkih organizacija sa obrascima u roku od 30 dana od stupanja na snagu ovog zakona.

Pravilnik o obliku simbola 

Član 24.

Ministar pravde, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, donijeće pravilnik o obliku, sadržaju i izgledu simbola, odnosno znaka neprofitnih političkih organizacija.

Stupanje na snagu zakona

Član 25.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Broj: PREDSJEDNIK

Datum: NARODNE SKUPŠTINE

Nedeljko Čubrilović

OBRAZLOŽENjE

NACRTA ZAKONA O JAVNOSTI RADA 

NEPROFITNIH ORGANIZACIJA

I USTAVNI OSNOV 

Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u odredbama Amandmana XXXII stav 1. t. 5, 6. i 17 (Amandmana LVIII) na član 68. Ustava Republike Srpske koji propisuje da Republika uređuje i osigurava ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, vlasničke i obligacione odnose i zaštitu svih oblika vlasništva, pravni položaj preduzeća i drugih organizacija, njihovih udruženja i komora, ekonomske odnose sa inostranstvom, koji nisu preneseni na institucije Bosne i Hercegovine, tržište i planiranje, te finansiranje ostvarivanja prava i dužnosti Republike.

II USKLAĐENOST SA USTAVOM, PRAVNIM SISTEMOM I PRAVILIMA NORMATIVNOPRAVNE TEHNIKE

Prema Mišljenju Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo broj: 22/01-021-348/14 od 5. maj 2015. godine, Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u Amandmanu XXXII stav 1. t. 5, 6. i 17. na član 68. Ustava Republike Srpske, prema kojem Republika uređuje i obezbjeđuje, između ostalog, ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, vlasničke i obligacione odnose i zaštitu svih oblika vlasništva, pravni položaj preduzeća i drugih organizacija, njihovih udruženja i komora. Takođe, članom 70. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srpske, propisano je da Narodna skupština, između ostalog, donosi zakone, druge propise i opšte akte.

Predlagači zakona Klubovi poslanika SNSD, DNS-NS-SRS i SP Narodne skupštine su u skladu sa Amandmanom XXXVIII na član 76. Ustava Republike Srpske i članom 190. Poslovnika Narodne skupštine, ovlašteni da predlože donošenje zakona. 

Predlagač Zakona je u obrazloženju zakona naveo da ova oblast nije u cijelosti uređena važećim Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 52/01 i 42/05), zbog čega je bilo neophodno predloženim zakonom kao lex specialis urediti oblast javnosti rada neprofitnih organizacija na teritoriji Republike Srpske, koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti, njihovo političko djelovanje, objavljivanje finansijskih izvještaja, vođenje poslovnih knjiga, kao i nadzor nad zakonitošću rada i druga pitanja koja nisu uređena Zakonom o udruženjima i fondacijama.

Tako se predloženim zakonom utvrđuje obaveza neprofitnim organizacijama da podnesu prijavu Ministarstvu pravde, na obrascu koji propisuje ministar pravde. Takođe, utvrđuje se obaveza službeniku stranog subjekta da vodi poslovne knjige i registar aktivnosti koji se stavljaju na uvid Ministarstvu pravde i organima nadležnim za sprovođenje inspekcijskog nadzora. U vezi s tim, Ministarstvo dostavlja informacije nadležnim organima Republike Srpske, kao i nadležnom odboru Narodne skupštine.

Osim toga, predviđeni su slučajevi u kojima ministar pravde podnosi zahtjev nadležnom okružnom sudu Republike Srpske za zabranu obavljanja rada, odnosno pokreće postupak za brisanje iz sudskog registra i postupak protiv odgovornih lica u skladu sa Krivičnim zakonom Republike Srpske (čl. 16. i 21).

Ovaj sekretarijat mišljenja je da je predlagač kod određivanja ministarstva nadležnog za nadzor zakonitosti rada neprofitnih organizacija trebalo da ima u vidu da prema Zakonu o udruženju i fondacijama nadzor nad zakonitošću rada udruženja i fondacijama vrši i vodi jedinstven registar Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, zbog čega je potrebno pribaviti mišljenja Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva pravde.

Isto tako, smatramo da propisivanje neoslobađanja od carinskih, poreskih i drugih olakšica neprofitnih organizacija koje se bave političkim djelovanjem nije predmet ovog, već drugih zakona kojim je ta materija regulisana (član 7).

Takođe, naziv zakona ne odražava sadržinu njegovih rješenja, jer je uočena nedosljednost u korišćenju termina neprofitne organizacije u nazivu zakona i neprofitne političke organizacije u tekstu zakona.

Budući da je predmetni zakon usaglašen sa Ustavom i Pravilima za izradu zakona, smatramo da se po pribavljanju mišljenja gore navedenih ministarstva Zakon može uputiti u dalju proceduru.

III USKLAĐENOST SA PRAVNIM PORETKOM EVROPSKE UNIJE

Na osnovu Mišljenja Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju broj: 17.03-011-131/15 od 7. maja 2015. godine, a uvidom u propise Evropske unije i analize odredaba Nacrt Zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija nije ustanovljeno da EU acquis sadrži izvore koji su relevantni za predmet uređivanja dostavljenog prijedloga, zbog čega u Izjavi o usklađenosti stoji ocjena „neprimjenjivo“.

IV RAZLOZI ZA DONOŠENjE ZAKONA 

Republika Srpska do danas nije uredila posebnim zakonom oblast javnosti rada neprofitnih organizacija, njihovo političko djelovanje, objavljivanje finansijskih izvještaja, vođenje poslovnih knjiga, kao i nadzor nad zakonitošću rada i ostale odredbe o radu neprofitnih organizacija.

Zakon o udruženjima i fondacijama Republike Srpske uredio je pitanja osnivanja, postupak registracije, unutrašnju organizaciju i prestanak rada, s tim da oblast javnosti rada neprofitnih organizacija nije regulisao. 

V OBRAZLOŽENjE PREDLOŽENIH RJEŠENjA

I Osnovne odredbe (čl. 1. do 4. Nacrta zakona) 

Osnovnim odredbama ovog zakonom uređuju se uslovi i način obezbjeđenja rada neprofitnih organizacija, kao i druga pitanja koja se odnose na javnost rada neprofitnih organizacija na teritoriji Republike Srpske, koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti.

Odredbama člana 2. detaljno su obrađeni pojedini izrazi sa odgovarajućim značenjem. U tom smislu se definiše neprofitna organizacija kao organizacija koja se u cijelosti ili djelimično finansira od druge države, ili međunarodne i strane organizacije. Izraz lice podrazumjeva fizičko lice i pravno lice, strani subjekt podrazumjeva vladu, izvršni organ druge države ili stranu političku stranku, fizičko lice koje nema državljanstvo Bosne i Hercegovine i prebivalište u Bosni i Hercegovini ili pravno ili grupa pravnih lica koja su organizovana po propisima druge države ili koja imaju sjedište u drugoj državi. Izraz službenik stranog subjekta podrazumjeva svako lice koje radi kao službenik, predstavnik, ili u drugoj funkciji vrši poslove po naredbi, zahtjevu ili uputstvu stranog subjekta. Izraz vlada druge države podrazumjeva izvršni organ vlasti svake države osim Bosne i Hercegovine. Izraz strana politička stranka podrazumijeva svaku političku stranku osnovanu po propisma druge države, a izraz politička aktivnost podrazumjeva svaku aktivnost koja za cilj ima uticaj na bilo koji organ, instituciju ili izabranog predstavnika Republike Srpske, predstavnika Repubulike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Brčko Distrikta u pogledu formulisanja usvajanja ili izmjene propisa i politike Republike Srpske ili u pogledu političkog i javnog interesa.

Članom 3. definisano je političko djelovanje neprofitnih organizacija, što podrazumijeva učešće u predizbornoj kampanji političkih stranaka i kandidata, prikupljanje sredstava za političke stranke i kandidate, finansiranje kandidata, odnosno političkih stranaka i sprovođenje političke aktivnosti u cilju formiranja javnog mnjenja radi postizanja političkih ciljeva. 

Takođe je članom 4. utvrđeno da se političkim djelovanjem u smislu ovog zakona ne smatra djelovanje u oblasti: nauke, kulture, socijalne i zdravstvene zaštite, sporta, zaštite potrošača, zaštite prava nacionalnih manjina i lica sa invaliditetom, zaštite životne sredine, borbe protiv korupcije, filantropije, volonterizma i informisanja.

II Postupak registracije i djelovanje (čl. 5. do 7. Nacrta zakona) 

Članom 5. definisano je da se postupak osnivanja, registracije, unutrašnje organizacije i prestanak rada neprofitne političke organizacije vrši u skladu sa odredbama Zakona o udruženjima i fondacijama Republike Srpske, članom 6. definisano je da je neprofitna organizacija koja se finansira od fizičkog ili pravnog lica iz Republike Srpske ili iz inostranstva, obavezna na svojoj internet stranici ili na drugi dostupan način polugodišnje i godišnje objaviti izvještaj o radu i finansijski izvještaj, a članom 7. da neprofitne organizacije koje se bave političkim djelovanjem ne mogu ostvarivati pravo na carinske, poreske i druge olakšice.

III Podnošenje prijave i informativnog materijala (čl. 8. do 12. Nacrta zakona) 

U članu 8. definiše se da su neprofitna organizacija i službenik stranog subjekta obavezni da podnesu prijavu Ministarstvu pravde u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost, da ministar pravde propisuje Obrazac prijave, koji se podnosi u dva primjerka, u roku od deset dana od dana stupanja na dužnost službenika stranog subjekta. 

U članu 9. utvrđuje se sadržaj prijave: lično ime, firma, odnosno naziv podnosioca prijave, prebivalište, odnosno sjedište, adrese na kojima ima predstavništva u Republici Srpskoj ili na drugom mjestu, kao i adrese boravišta, ako postoje, dokaz o statusu podnosioca prijave: za fizičko lice, nacionalna pripadnost, za pravno lice ovjerena foto-kopija osnivačkog akta i rješenje o upisu kod nadležnog organa, listu zaposlenih kod podnosioca prijave i izjava o prirodi posla svakog od njih, ime, odnosno naziv i adresu stranog subjekta u čije ime i za čiji račun službenik stranog subjekta obavlja ili tvrdi da obavlja aktivnosti, izjavu o vlasničkoj strukturi i načinu upravljanja, kopije svih pisanih ugovora, sporazuma i odredaba, uključujući i sve njihove izmjene, kao i ime finansijera, visina doznačenih sredstava, vrsta i iznos naknade i prihoda izraženih u novcu ili drugoj vrijednosti i naznaku uplatioca. 

Odredbama člana 10. propisano je da svaki službenik stranog subjekta redovno podnosi dopunu prijave Ministarstvu u roku od 30 dana od dana nastanka promjene. 

Članom 11. definisana su pravila opšteg upravnog postupka u slučaju nepotpune prijave, a članom 12. propisuje se obaveza da štampani materijali neprofitnih organizacija koji se objavljuju putem elektronskih medija, informacionih i telokomunikacionih mreža ili se na drugi način distribuišu moraju imati oznaku neprofitne organizacije. 

IV Izuzeci od podnošenja prijave (član 13. Nacrta zakona) 

U članu 13. su taksativno navedeni službenici stranih subjekata koji su izuzeti od obaveze podnošenja prijave: diplomatski ili konzularni službenik vlade, odnosno izvršnog organa vlasti druge države priznate od Bosne i Hercegovine, akreditovan u skladu sa zakonom, sve dok je službenik isključivo angažovan na aktivnostima koje su priznate od Bosne i Hercegovine kao aktivnosti koje spadaju u djelogrug nadležnosti takvog službenika; svaki zvaničnik vlade, odnosno izvršnog organa vlasti druge države pod uslovom da je tu vladu priznala Bosna i Hercegovina, koji nije državljanin Bosne i Hercegovine, čije su ime i status i priroda dužnosti dio zvanične evidencije Bosne i Hercegovine, dok je pomenuti službenik isključivo angažovan na aktivnostima koje su priznate od Bosne i Hercegovine kao aktivnosti koje spadaju u djelokrug nadležnosti takvog službenika; zaposleni i osoblje diplomatskog ili konzularnog predstavnika strane vlade koju Bosna i Hercegovina priznaje, a koji je akreditovan u skladu sa zakonom, i čije su ime, status i priroda posla kao člana ili zaposlenog dio zvanične evidencije Bosne i Hercegovine, sve dok je pomenuti član ili zaposleni angažovan isključivo na aktivnostima koje Bosna i Hercegovina priznaje kao djelokrug nadležnosti takvog člana ili zaposlenog; lica koja nisu državljani Bosne i Hercegovine, ako su akreditovani u skladu sa zakonom i prihvaćeni od Bosne i Hercegovine kao predstavnici, službenici ili zaposleni stranih vlada i ako su angažovani isključivo na aktivnostima koje su priznate kao njihov delokrug nadležnosti; svako lice angažovano u cilju promocije privrednih aktivnosti stranog subjekta; svako lice angažovano na prikupljanju sredstava i druge vrste pomoći u Republici Srpskoj za potrebe medicinske pomoći i asistencije, za prikupljanje i distribuciju hrane, odjeće, lijekova i medicinskih pomagala u humanitarne svrhe, kao i aktivnostima usmjerenim na unapređivanju vjerskih, školskih, akadamskih ili naučnih dostignuća i umjetnosti i lice koje se bavi advokaturom, pravnim zastupanjem i pravnim savjetovanjem stranog subjekta pod uslovom da pravno zastupanje ili savjetovanje ne podrazumijeva uticaj na zaposlene u pravosudnim institucijama, organima uprave ili javnim institucijima u Bosni i Hercegovini. 

V Vođenje poslovnih knjiga i registra (čl. 14. do 16. Nacrta zakona) 

Odredbe člana 14. odnose se na vođenje poslovnih knjiga i registar aktivnosti. Takođe je propisano da će ministar pravilnikom propisati način vođenja poslovnih knjiga i sadržaj registra aktivnosti, te da se poslovne knjige i registar aktivnosti čuvaju tri godine od dana prestanka službenika stranog subjekta. Poslovne knjige i registri stavljaju se na uvid Ministarstvu pravde u čijoj nadležnosti je sprovođenje ovog zakona i organima nadležnim za sprovođenje inspekcijskog nadzora. 

Odredbe čl. 15. i 16. se odnose na javni karakter službene legitimacije i zabranu djelatnosti, a službene legitimacije moraju biti dostupne i date na uvid inspekcijskom organu. Ministarstvo na zahtjev dostavlja informacije organima Republike Srpske i nadležnom odboru Narodne skupštine Republike Srpske.

Takođe, ako neprofitne organizacije djeluju suprotno odredbama ovog zakona, ministar pravde podnosi zahtjev nadležnom okružnom sudu Republike Srpske za zabranu obavljanja rada shodno odredbama Zakona o udruženjima i fondacijma Republike Srpske.

VI Inspekcijski nadzor (čl. 17. do 19. Nacrta zakona) 

Odredbama čl. 17, 18. i 19. definiše se nadzor nad zakonitošću rada, pri čemu nadzor vrši Ministarstvo pravde i nadležni organ; redovan inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada neprofitne političke organizacije vrši se jednom godišnje; vanredni inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada neprofitne organizacije sprovodi se po: predstavkama građana, pravnih lica, javno dostupnih informacija ili po zahtjevu nadležnog organa.

VII Kaznene odredbe (čl. 20. i 21. Nacrta zakona) 

Odredbom člana 20. propisano je da se novčanom kaznom od 1.000 KM do 5.000 KM kazni zbog prekršaja neprofitna politička organizacija koja u bilo kojoj prijavi ili njenom dodatku ili u bilo kom drugom dokumentu podnesenom ministru pravde u skladu sa odredbama ovog zakona da lažnu izjavu o činjenici od materijalnog značaja, ili izostavi činjenicu čije je navođenje ovim zakonom propisano ili izostavi činjenicu, ili kopije dokumenata koji se nalaze u prilogu, a koja su neophodna da podnesena dokumenta ne bi izazvala zabunu; ne objavi polugodišnji i godišnji izvještaj o radu i finansijski izvještaj, ime finansijera, visinu doznačenih sredstava, period sprovođenja aktivnosti i rezultate (član 6); ne obilježi promotivne materijale sa znakom neprofitne političke organizacije (član 12) i ne dozvoli nadzor nad zakonitošću rada (član 17).

Takođe, članom 21. propisano je da u slučaju da neprofitna politička organizacija u svom djelovanju postupa suprotno Ustavu Republike Srpske i propisima Republike Srpske, na štetu individualnih i drugih prava građana, ili podstiče na nasilje, koristi govor mržnje ili podstiče vjersku ili drugu netrpeljivost u cilju postizanja političkih ciljeva, Ministarstvo pravde pokreće postupak za brisanje iz registra, kao i postupak protiv odgovornih lica u skladu sa Krivičnim zakonom Republike Srpske.

VIII Prelazne i završne odredbe (čl. 22. do 25. Nacrta zakona)

Odredbom člana 22. utvrđeno je da se za pitanja koja nisu regulisana ovim zakonom, primjenjuju odredbe Zakona o udruženjima i fondacijama Republike Srpske. Odredbom člana 23. utvrđeno je da će Ministarstvo pravde donijeti pravilnik za vođenje registra neprofitnih političkih organizacija sa obrascima u roku od 30 dana od stupanja na snagu ovog zakona. 

Članom 24. utvrđeno je da će ministar pravde, u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona, donijeti pravilnik o obliku, sadržaju i izgledu simbola, odnosno znaka neprofitnih političkih organizacija. 

Članom 25. određeno je da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

VI FINANSIJSKA SREDSTVA I EKONOMSKA OPRAVDANOST DONOŠENjA ZAKONA

Za sprovođenje ovog zakona nisu potrebna dodatna finansijska sredstva iz budžeta Republike Srpske.