<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tridesetodnevni pritvor za 30 članova terorističke grupe

SKOPLJE

Tridesetorici privedenih terorista, koji su se tokom vikenda sukobili sa snagama bezbjednosti Makedonije u Kumanovu, određen je pritvor do 30 dana, saopštio je Osnovni sud u Skoplju.

11. maj 2015, 12:00

Riječ je o 18 osoba, državljana Kosova, dvojici državljana  Makedonije sa privremenim boravkom na Kosovu, devet državljana  Makedonije i jednom albanskom državljaninu sa boravkom u Njemačkoj. Većina njih je priznala da su u Makedoniju ušli ilegalnim putem.

Za 23 osobe izrečena sumnja da su počinili krivična djela terorističke prijetnje ustavnom poretku i bezbednosti, udruživanja zbog neprijateljske djelatnosti, nedozvoljene izrade, držanja i trgovine oružja ili eksplozivnih materija (raspskavajućih materija).

Ostaloj sedmorici je ova mjera izrečena zbog osnovne sumnje da su počinili krivično djelo terorističke prijetnje ustavnom poretku i bezbjednosti i udruživanja radi neprijateljske djelatnosti.

"Poslije sprovođenja osumnjičenih u Osnovni sud u Skoplju, za svaku osobu je u prisustvu advokata i ovlašćenog prevodioca, koji su pozvani na njihov zahtjev, sudija u prethodnom postupku razmotrio dokaze i činjenice koje je priložilo Osnovno javno tužilaštvoza organizovani kriminal i korupciju. Ocijenjeno je da su ispunjeni uslovi za određivanje mjera pritvora za svih 30 osumnjičenih", navodi se u saopštenju.