<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada će nadoknaditi svu materijalnu štetu na objektima u Kumanovu

Makedonija

Komisija za procjenu štete, koja se sastoji od predstavnika Vlade Makedonije i općine Kumanovo, danas je započela procjenu štete u naselju Tode Mendol u Kumanovu, gdje je provedena policijska akcija protiv naoružane grupe tokom proteklog vikenda, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

12. maj 2015, 12:00

Ministar prometa i komunikacijaMile Janakieski i ministar lokalne samouprave Lirim Sabani su usvojili akcioni plan u općini Kumanovo, u skladu sa zaključcima vlade o uspostavljanju ove komisije. 
Vlada je odlučila da nadoknadi 100 posto procijenjene štete. 

Istodobno je odlučila da obezbijedi smještaj porodicama tokom perioda obnove domova koji su pretrpjeli štetu tokom policijske akcije ili da obezbijedi novčana sredstva za iznajmljivanje prostorija. Vlada će također osigurati 100.000 makedonskih denara jednokratne humanitarne pomoći po domaćinstvu. 

Javna preduzeća u saradnji sa općinom Kumanovo i gradom Skopljem će očistiti teren kako bi obezbijedili osnovne uslove za život. 

U vladinim zaključcima se navodi da će komisija pripremiti izvještaj o procjeni štete u roku od 7 dana. 

Tokom oružanog sukoba koji je izbio u subotu i nedjelju u jugoistočnom dijelu grada Kumanovo osam makedonskih policajaca je ubijeno, dok je 37 ranjeno. Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je pronađeno još 14 tijela članova naoružane grupe, dok se 30 članova predalo tokom sukoba.