<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šest ključnih pitanja iza kulisa uličnog rata u Kumanovu

MAKEDONIJA GORI

Pokušavamo zaključiti što se zapravo dogodilo i kakva je veza ovog sukoba s aktualnom političkom krizom u Makedoniji

13. maj 2015, 12:00

Kontradiktorna i neprohodna šuma informacija koja je preplavila regionalne medije tijekom sukoba u makedonskom Kumanovu, dovela je do niza neodgovorenih pitanja koja muče javnost i dan nakon završetka policijske akcije u kojoj su ukupno poginule 22 osobe. Pokušavamo zaključiti što se zapravo dogodilo i kakva je veza ovog sukoba s aktualnom političkom krizom u Makedoniji

Koja je službena verzija događaja, i kakav je širi kontekst?

Makedonska policija je tijekom vikenda u kumanovskom naselju Divo provela akciju u trajanju od gotovo dan i pol, u kojoj je razbila terorističku skupinu sastavljenu od 50 do 70 iskusnih 'pasa rata', od kojih se 30 predalo policiji. U pitanju su pretežno pripadnici albanskih paravojnih snaga, koji su se u zemlju infiltrirali s Kosova, a premijer Nikola Gruevski tvrdi da su neki od njih sudjelovali u nizu sukoba u regiji i izvan nje. Vlast tvrdi da im je plan bio izvršiti napade na državne institucije, šoping centre i sportske događaje, no ni dan nakon okončanja operacije, u kojoj je smrtno stradalo 8 policajaca i 14 terorista, nije jasno kad, kako i zašto su se ti napadi trebali dogoditi.

Također, iako vlast demantira postojanje civilnih žrtava, u pojedinim izvještajima s terena bilo je govora i o gubicima među stanovništvom. Neredi su se dogodili u jeku političke krize u zemlji na ulicama čijeg glavnog grada više tisuća ljudi prosvjeduje tražeći ostavku konzervativne vlade zbog korumpiranog, skandaloznog i nadasve nehumanog sadržaja snimki razgovora visokih državnih dužnosnika, koje već tjednima objavljuje oporba. Nakon proglašenja dva dana žalosti, ulični prosvjedi su primireni, no danas se nastavljaju.

Zašto baš sada?

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov rekao je u obraćanju naciji nakon nedjeljne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost da je četiri mjeseca upozoravao diplomatske predstavnike zemalja EU i NATO-a na postojanje terorističke skupine koja planira akcije u državi. Nameće se logično pitanje – zbog čega snage reda nisu djelovale protiv terorista ni jednom u ta četiri mjeseca, pogotovo ako se uzme u obzir da su, kako tvrdi vlast, pripadnici iste skupine već zauzeli policijsku postaju na granici Makedonije i Kosova te aktivirali eksplozivne naprave ispred zgrade vlade? Štoviše, zbog čega su dopustile da se skupina grupira u gusto naseljenom području trećeg najvećeg grada u državi?

I na koncu, zbog čega je vladajuća stranka VMRO-DPMNE pomjerila održavanje svog kongresa, zakazanog upravo za subotu, 8. svibnja u Kumanovu, tjedan dana unatrag? Odgovori na ova pitanja svakako su povezani s aktualnom političkom krizom u Makedoniji, no do toga ćemo doći kasnije.

Izvor T portal