<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Banjaluci održana konferencija o Nacrtu zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija

Na konferenciji su bili predstavnici više nevladinih organizacija koji su upozorili na štetnost ovog zakona koji će, ukoliko se usvoji, imati uticaj na rad svih nevladinih organizacija u RS.

15. maj 2015, 12:00

Konferencija za medije na kojoj se raspravljalo o Nacrtu zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija održana je danas u Banjaluci. Na konferenciji su bili predstavnici više nevladinih organizacija koji su upozorili na štetnost ovog zakona koji će, ukoliko se usvoji, imati uticaj na rad svih nevladinih organizacija u RS.

Na konferenciji su, između ostalih bili, Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik medijskog projekta BUKA, Ivana Korajlić, portparolka Transparency Internationala BiH, Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, predstavnici Oštre nule, Banjalučkog udruženja kvir aktivista i drugi.

Podsjetimo da će ovaj Nacrt biti razmatran na četvrtoj sjednici Narodne skupštine RS, koja počinje sljedeće nedjelje.

Na konferenciji je rečeno da je ovo još jedna u nizu mjera koja treba ugušiti medijske i građanske slobode u RS.

Ivana Korajlić, portparolka Transparency Internationala BiH rekla je da je u njihovim komentarima na ovaj Nacrt, koji će poslati NSRS, identifikovan niz spornih odredbi koje se direktno kose sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i sa Ustavom BiH i Ustavom RS, koji garantuju slobodu udruživanja i izražavanja.



“Ni jedna nevladina organizacija ne dovodi u pitanje transparentnost svoga rada, ali ovo je pokušaj kontrole rada tih organizacija. Takođe, nacrt ovog zakona bavi se samo onim civilnim društvima koja finansiraju stranci, druge ne uzima u ubzri, što znači da je ovo i diskriminatorski zakon", objasnila je Korajlić Ivana.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka rekao je da je vlast u RS sve rigoroznija i da je gušenje medijskih sloboda sve očiglednije.



“Nakon Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju, sada je na red došao rad i nevladinih organizacija. Ovo je treći zakon kojim nam vlast jasno poručuje da nas želi kontrolisati”, kazao je Vukelić i podsjetio je da je Klub novinara podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o javnom redu i miru, jer se on kosi sa mnogim ustavnim odredbama. Ista sudbina čeka i ovaj zakon ukoliko ga NSRS usvoji.

Ena Bavčić, redstavnica Civil Rights Defendera
rekla je da je čak i sam prijedlog da se Nacrt ovog zakona nađe pred poslanicima zabrinjavajući, a usvajanjem ovog zakona krše se ljudska prava.

Glavni i odgovorni urednik medijskog projekta BUKA Aleksandar Trifunović rekao da je predlaganje Nacrta zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija nastavak napada prema civilnom sektoru.



"Ovo je napad na javnost. Na pojedince, i cilj ove konferencije je da skrene pažnju javnosti ne njegovu štetnost i kakvu sramotu sam ovaj prijedlog nosi po Republiku Srpsku. Naš rad i naši izvještaji su javni, tako da mi nije jasno koji segment javnosti našeg djelovanja treba da se prati. Iz ovog zakona se stiče utisak da mi radimo za strane centre moći, i to za iste one centre moći od kojih Vlada RS godinama uzima kredite i zadužuje se, što je apsurdno. Istovremeno, vlast kao najveći donator nevladinim organizacijama ne želi da bude transparentna i pojasni razloge i kriterijume po kojima veliki broj organizacija dobija ogromne sume našeg novca. Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, bilo koje civilno društvo će imati problema da djeluje u RS", istakao je Trifunović na današnjoj press konferenciji.