<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bez obzira na razlike pred zakonom svi moramo biti jednaki

IDAHOT 2020:

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obilježava se 17. maja širom svijeta.

17. maj 2020, 10:43

 

17. maj je važan dan, jer je 1990. godine na taj dan, homoseksualnost skinuta sa liste mentalnih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije.  Ovaj datum obilježava se u 130 zemalja svijeta, tamo gdje je napredak po pitanju prava LGBT osoba već vidljiv, ali i tamo gdje tek treba da dođe do promjena.

Tog dana podsjećamo se na važnost poštivanja ljudskih prava, što uključuje i lezbejke, biseksualne, gej i trans* osobe, koje se i dalje suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem.

KAKO JE SVE POČELO...

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije  koordiniše se iz odbora IDAHO utemeljenog u Parizu kojim je predsjedao francuski akademik, Louis-Georges Tin. Dan se slavi u više od 50 zemalja u svijetu i službeno je priznat od strane Europske unije, Meksika, Kostarike i dr.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije ima za cilj koordinisati međunarodne događaje kojima bi se postiglo poštivanje lezbijki i homoseksualaca u svijetu. Za razliku od LGBT Pride dana, na kojima se ističe ponos nečijom seksualnosti i odbijanjem da se srami od nje, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije ističe se da je homofobija štetna i mora biti razorena u svojoj logici i protiv nje se treba otvoreno boriti.

Godine 2006., IDAHO odbor je pokrenuo peticiju "za univerzalnu dekriminalizaciju homoseksualnosti". Mnogo ljudi se potpisalo, uključujući i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade (Desmond Tutu, Dario Fo, José Saramago, Elfriede Jelinek, Amartya Sen), mnogi ugledni političari (Jacques Delors, bivši predsjednik Evropske komisije), Thomas Hammarberg (dužnosnik Savjeta Evrope), mnogi umjetnici (Meryl Streep, Cindy Lauper, Elton John, David Bowie, itd.) i mnogi intelektualci (Judith Butler, Bernard Henri Lévy, itd.)

Glavna svrha obilježavanja 17. maja jest podizanje svijest o nasilju, diskriminaciji i represiji prema LGBT zajednicama širom svijeta, što zauzvrat pruža priliku za poduzimanje akcije i uključivanje u dijalog s medijima, donositeljima politika, javnim mnijenjem i širim civilnim društvom.

Sarajevski otvoreni centar povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije transfobije organizuje digitalno predstavljanje Rozog izvještaja 2020, godišnjeg izvještaja o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u BiH.

Globalna tema ovogodišnjeg IDAHOT-a glasi „Prekinimo šutnju“, ali ove godine 17. maj  u BiH, ali i svijetu prolazi bez većih javnih događaja zbog pandemije koronavirusa.

Generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić u svojoj izjavi uoči IDAHOT-a, ove godine upozorila je da je suočavanje sa homofobijom, transfobijom, bifobijom i interfobijom u 47 država članica još hitnija potreba, jer je COVID-19 doveo do nastanka novih izazova i pogoršanja postojećih ravnopravnosti, uključujući i LGBTI osobe.

2020. godine obilježava se deseta godišnjica prvog međunarodnog standarda za unapređenje ljudskih prava i jednakosti za LGBTI osobe. Preporuka Savjeta Evrope pokazala se kao pravi katalizator promjena, ali čak i ako je postignut napredak, diskriminacija LGBTI osoba ostaje realnost širom Evrope.

Podsjetimo da je prošle godine prvi put u BiH održana je povorka ponosa u Sarajevu.