<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Demokratske vježbe u nedostatku vlasti

Najbrži model uspostave vlasti i efikasno čišćenje demokratskih vena od štetnih birokratskih naslaga?

19. maj 2015, 12:00

Oprostite unaprijed mom nekonstitutivnom nerazumijevanju političkog života u BiH, ličnih ambicija političara te koalicionim partnerima i glasačima datih predizbornih obećanja. Da sam koalicioni partner sa HDZ BiH dao bi im svu vlast. Nek' prvi oćejfe apsolutne četiri godine vlasti. I nek' prioritetno, u prvih 100 dana, nestanu svi razlozi koji su im do sada stvarali osjećaj ugroženosti.
Uz tri uslova. Poštena, da poštenija ne mogu biti.

Prvi uslov je da HNS, cjelokupno članstvo, glasači i poslovni 'simpatizeri' budu žiranti vladavine.

Drugi uslov je normalna, djetetu razumljiva klauzula o uspješnosti. Ako HDZ bude uspješno upravljao i provede neophodne reforme od kojih ćemo postati ekonomski održiva zemlja sa velikom većinom zadovoljnog stanovništva, automatski, bez izbora, dobija i drugi mandat i pravo da zaposli prvo sve preostale nezaposlene katolike u BiH i članove njihovih porodica koji nisu religiozni, pa tek onda druge sugrađane, kako se već nova radna mjesta budu stvarala.

Treći uslov je proglašenje zakona da je protivustavno djelovanje sve osim nedvosmislenog iskazivanja ljubavi prema BiH, uključujući i sport, a kazna je jedinstvena, privremeni gubitak ličnih dokumenata za vrijeme rehabilitacije u svojim lokalnim zajednicama, uz rad za javno dobro, sve do uspješnog polaganja domovinskog, patriotskog ispita na temu "Kako se voli rodna gruda/kamen?".

Odgovornost za eventualnu štetu

U slučaju da se javašluk javne uprave nastavi za vrijeme njihove apsolutne vlade, kao i propadanje BiH, svi koji su direktno učestvovali u upravljanju, makar i službenog vozila ili vrata na javnoj ustanovi, obavezni su platiti svu pričinjenu štetu, za koju će garantovati osobnom imovinom. Ukoliko pričinjena šteta bude veća, dugovanja se prenose na krvne srodnike do trećeg koljena i potomke - sve do izmirenja cjelokupnog duga prema društvu.

Demokratska rotacija apsolutne vlasti - Zvijezde mogu biti svi

Nakon 4 ili 8 godina, i osvježavajuće pauze, četiri rahat godine apsolutne vlasti pripale bi SDA kao predstavniku konstitutivnog naroda u svojoj vjeri, na svojoj zemlji, a kako smo na "papak snimku" mogli čuti najavu, uskoro i na svom konstitutivnom jeziku. Uz apsolutno ista tri uslova, naravno.

Dok se konstitutivni izredaju u FBiH došlo bi vrijeme i za "ljevicu", kojoj bi duža pauza bez mandata godila ko' budali šamar, jer je iznimno teško znati gdje je lijevo, ako uopšte nemaš pojma gdje se nalaziš.

Duboko sam ubijeđen da ne postoji matematički brži način za uspostavu vlasti i finansijski oporavak zemlje. Također, ne postoji brži i miroljubiviji način da se bezbolno pročiste zakržljale demokratske vene od otrovnih naslaga nesposobnih, a sebičnih i gramzivih birokrata.

Za deset-petnaest godina dolazili bi stručnjaci iz cijelog svijeta da istraže kako je jedan mali narod za samo 30-tak godina od kanibalizma i totalne destrukcije pronašao sveti politički gral i mudrosti za prvu savršenu javnu upravu i nezabilježen društveni procvat na svim poljima, te saznaju sve o ljudima koji su postali ponos građana BiH i svjetski poznate zvijezde demokratije.

Ali nisam.