<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlasti RS žele nastaviti s doprinosima za solidarnost, opozicija i radnici protiv

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost rok za izdvajanje sredstava posebnog doprinosa za solidarnost bio bi produžen do kraja godine, čime bi trebalo da bude prikupljeno oko 43,5 miliona KM

19. maj 2015, 12:00

 "Na osnovu izmjena ovog zakona poseban doprinos za solidarnost ubuduće neće plaćati penzioneri niti fizička lica koja ostvaruju dohodak od ličnih primanja do 370 KM", rekao je potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović, obrazlažući Prijedlog na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Kasipović je istakao da je potrebno oko sedam godina za saniranje posljedica prošlogodišnjih poplava i naveo da su prihodi od posebnog doprinosa za solidarnost do sada iznosili 67,6 miliona KM.

Prijedlogom za produženje roka za izdvajanje sredstava posebnog doprinosa za solidarnost, nezadovoljni su poslodavci, ali i predstavnici radnika.

"Radnici Republike Srpske koji veoma teško žive, pogotovo radnici koji rade u realnom sektoru bili su godinu dana solidarni, ali sada nemaju namjeru da se njihova sredstva izdvajaju za oporavak privrede. Vlada treba da obezbijedi sredstva da privreda stane na noge", rekla je danas Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Igor Radojičić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost rekao je da su sredstva prikupljena u Fondu solidarnosti za obnovu Srpske samo mali dio potrebnog za nadoknadu štete nastale u poplavama.

Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS, rekao je da ova stranka ne može da prihvati predložena zakonska rješenja.

"Smatramo da teret saniranja štete od poplava moraju da snose građani koji imaju visoke zarade", dodao je Govedarica.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, smatra da je ovo zakonsko rješenje neprihvatljivo, jer je novo poresko opterećenje za građane, te da ga treba ukinuti.

S obzirom da su polanici opozicije imali primjedbe o netransparentnosti utroška do sada prikupljenog novca, Kasipović je istakao da je utrošak transparentan i da postoji obaveza Vlade RS da informiše Narodnu skupštinu.

O Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost poslanici će se izjasniti u četvrtak.