<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izabrano šest najboljih matematičara: Boje BiH braniće na Olimpijadi na Tajlandu

Ponos BiH

Bosna i Hercegovina izabrala je šest talentiranih matematičara koji će zemlju predstavljati na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi na Tajlandu od 4. do 16. jula ove godine.

20. maj 2015, 12:00

To su srednjoškolci:Milica Đukićiz Prnjavora,Demir Papićiz Sarajeva,Zlatko Salko Lagumdžija iz Sarajeva,Neira Kurtovićiz Sarajeva,Adisa Bolićiz Bosanskog Petrovca teMirza Arnautiz Gračanice.

Ovi matematičari osvojili su najveći broj bodova na državnom takmičenju iz matematike. Na Prirodno-matematičkom Fakultetu u Sarajevu 16. i 17. maja se takmičilo 37 najboljih mladih matematičara iz Bosne i Hercegovine.

Bh. matematičari najavljuju kako je sada pred njima mnogo teži problem od rješavanja zadataka, a to je kako obezbijediti finansije za odlazak na Tajland, dok u uspjeh ne sumnjaju ni najmanje i sigurni su u dobre rezultate, kao i ranijih godina.

Podsjetimo, mladi matematičar iz Visokog Harun Hindija osvojio je srebrnu medalju na Internacionalnoj olimpijadi iz matematike 2012. godine u Argentini, godinu kasnije Adnan Ibrić osvojio je bronzu u Kolumbiji dok je Milica Đukić prošle godine iz Južne Afrike donijela srebrnu medalju.

''Nadamo se da će nam država pomoći da odemo na Tajland i da našu zemlju predstavimo u najljepšem svjetlu'' – poručili su mladi matematičari.