<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Odobrena 23 klinička ispitivanja

BANJALUKA

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila je u prošloj godini 23 klinička ispitivanja, dok je u 2013. godini bilo odobreno 11 kliničkih ispitivanja, saopšteno je iz ove agencije.

20. maj 2015, 12:00

U saopštenju Agencije povodom 21. maja - Dana obilježavanja kliničkih ispitivanja navodi se da je cilj ovih ispitivanja da se za svakog potencijalnog učesnika, ispitanika, u kliničkom ispitivanju garantuje očuvanje njegovog zdravlja i bezbjednosti.

Kliničko ispitivanje je postupak naučnog ispitivanja lijeka ili medicinskog sredstva kod manjih grupa zdravih ili bolesnih dobrovoljaca, ispitanika, kojim se utvrđuju djelovanja postojećih lijekova ili novih lijekova prije nego što se odobre za široku upotrebu.

Ta ispitivanja provode se s ciljem otkrivanja novih i potvrđivanja postojećih terapijskih mogućnosti.

Prije početka provođenja, kliničko ispitivanje mora da odobri Agencija za lijekove i medicinska sredstva, kao regulatorno tijelo, koja procjenjuje opravdanost i prihvatljivost kliničkog ispitivanja za ispitanika koji u njemu učestvuje.

Odobrenje za kliničko ispitivanje daje se samo onda kada postoji sigurnost da je odnos koristi i rizika pozitivan, odnosno, kada se zna da je moguća šteta za ispitanika minimalna.

Agencija tokom postupka odobravanja kliničkog ispitivanja provjerava i ocjenjuje u kojoj mjeri su ispoštovana pravila za ispitivanje lijekova utvrđena važećim Pravilnikom i standardima dobre kliničke prakse.

U saopštenju se dodaje da dobra klinička praksa određuje pravila u organizovanju, provođenju, posmatranju, kontroli i završetku kliničkih ispitivanja, kao i izvještavanju o dobijenim rezultatima.

Klinička ispitivanja su širokoj javnosti malo poznata, a postoje i brojne predrasude o njima, što su i neki od razloga njihove male zastupljenosti u BiH, ali i u zemljama u okruženju.

Značaj kliničkih ispitivanja ogleda se u razvoju lijekova i proširivanju znanja o efikasnosti i sigurnosti lijekova koji su već ušli u kliničku praksu i primjenu.

Takođe, značaj kliničkih ispitivanja ogleda se i u mogućnosti da se ispitanici podvrgnu liječenju najnovijim terapijskim mogućnostima.

Za ispitanike je važno da se upoznaju o svim detaljima o kliničkom ispitivanju prije nego što prihvate da učestvuju u njemu.

"Klinička ispitivanja su prozor u budućnost i zato ih trebamo na pravi način prihvatati, podržavati i razvijati", navode iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.