<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sajam srednjih škola u Banjaluci: Nije sramota biti dobar bravar, metaloglodač ili kuhar

Interaktivni Sajam srednjih škola, gdje su predstavljena razna zanimanja, otvoren je danas u Domu omladine u Banjaluci.

20. maj 2015, 12:00

Na sajmu su se predstavile Tehnička skola, Ekonomska škola, Građevinska škola, SŠC Gemit Apeiron, Poljoprivredna škola, Elektrotehnička škola, Centar za rehablitaciju sluha i govora, Ugostiteljska škola, Katolički školski centar, Centar za obrazovanje WMTA Srbac, Kraijina klas, Grad Banjaluka i mnogi drugi.

Sajam je u saradnji sa Omladinskim komunikativnim centrom, organizovao Republički pedagoški zavod RS i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, uz finansijsku podršku Solidara i USAID-a.

Ante Jurić Marijanović, menadžer programa zapošljavanja i preduzetništva u OKC-u Banjaluka rekao je da je ovo peti put da se organizuje Sajam srednjih škola i zanimanja.

“Ovo je jedinstvena manifestacija na kojima se predstavljaju razna zanimanja iz srednjih škola. Škole se prezentuju na jedan orginalan i interaktivan način. Učenici osmih i devetih razreda, koji biraju zanimanja, mogu neposredno vidjeti kako izgledaju zanimanja u praksi. Cilj sajma je što vjernije dočarati mladim ljudima od 13-14 godina koji razmišljaju o karijeri i budućnosti kako određena zanimanja izgledaju”, istakao je Jurić Marijanović.



On ističe da najveći interes učenika vlada za upis u Gimnaziju, Ekonomsku i Medicinsku školu, ali na Sajmu srednjih škola više do izražaja dolaze stručne škole, a i prezentacijski su najatraktivnije Tehnička, Poljoprivredna, a naročito Ugostiteljska škola.

Marinko Đukić, direktor Republičke agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća rekao je da je stanje u društvu takvo da često učenici kad izađu iz srednjih škola ne mogu da nađu odgovarajući posao, jer nemaju odgovarajuća stručna znanja koje poslodavci traže.

“Dobra je prilika da na Sajmu mladim ljudima pokažemo da nije sramota biti dobar bravar, dobar metaloglodač, dobar konobar ili kuhar”, istakao je Đukić danas na Sajmu.



Aleksandar Đukić, profesor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole iz Banjaluke rekao je da su se učenici ove škole dugo pripremali za ovaj sajam da bi se njihova škola predstavila u najboljem svjetlu.

“Naši učenici su pripremili hranu za posjetioce, a naši konobari su pripremali ukusne koktele čime su pokazali svoje umijeće”, rekao je Đukić i dodao je da je najatraktivnije zanimanje u njihovoj školi turistički tehničar, a sve veće intereseovanje vlada za kulinarske tehničare.

Radoslav Verič, učenik prvog razreda Poljoprivredne škole, smijer prehrambeni tehničar, rekao je da su ga oduvijek privlačile poljoprivreda i prerada hrane, pa je zbog toga izabrao ovu školu.

Građevinska škola



“Na mene je ova škola ostavila veoma dobar dojam i preporučio bih mladim ovu školu, jer u njoj ima raznih zanimanja, pa svako može naći nešto što ga zanima”, rekao je Verič.

RASPISAN KONKURS ZA SREDNJE ŠKOLE

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je danas konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2015/2016. godini u kojoj je planiran upis 11.712 učenika u 471 odjeljenje.

Planirano je da najviše bude upisano gimnazijalaca - 2.661, a potom u struci ekonomija, pravo i trgovina 1.962, mašinstvo i obrada metala 1.672 i elektrotehnika 1.198 učenika.

U struci ugostiteljstvo i turizam planiran je upis 844 učenika, a u zdravstvo 828, zatim slijede poljoprivreda i prerada hrane 741, saobraćaj 593, te geodezija i građevinarstvo 264 učenika.

Tehnička škola



Isti broj učenika, po 222, planirano je da bude upisano u struci šumarstva i obrade drveta i tekstila i obrade kože, dok je za hemiju, nemetale i grafičarstvo planirano 126, a za kulturu, umjetnost i javno informisanje 118 učenika.

Bogosloviju je planirano da pohađa 24 učenika, dok za geologiju, rudarstvo i metalurgiju nije planiran nijedan učenik.

U ostale djelatnosti biće upisano 237 učenika.

Upis učenika biće obavljan u dva upisna roka, od 15. do 26. juna, te od 29. juna do 10. jula, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Poljoprivredna škola



Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti za najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa, s tim što učenik koji se upisuje u školu za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama može imati drugu starosnu granicu za upis u prvi razred.

U umjetničke škole mogu se upisati učenici koji su završili osnovnu muzičku i osnovnu likovnu školu, kao i učenici koji nisu završili tu školu ako su prethodno položili ispit na nivou programa tog obrazovanja.

Učesnici konkursa podnose školi prijavu za upis, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu "Vuk Stefanović Karadžić", te diplome za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje, kao i diplome sa republičkih takmičenja.

Poljoprivredna škola



Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, uspjehu iz pet predmeta značajnih za zanimanje u stručnim školama, smjeru u gimnaziji ili odsjeku u umjetničkim školama, za koji kandidat konkuriše i na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Tehnološka škola

Poslije utvrđivanja broja bodova formiraju se rang liste koje se stavljaju na uvid kandidatima na oglasnoj tabli srednje škole.

Tehnološka škola

Tehnološka škola

 Učenici su pripremili zanimljive koktele

Vezan tekst:


Dobro se informišite pri izboru zanimanja: Sa ovim fakultetima najteže je naći posao