<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Na Hvaru otkriveni tragovi cunamija

Na Hvaru su otkriveni tragovi kataklizmičnog cunamija koji je prije 66 miliona godina izazvan udarom asteroida odgovornog za izumiranje dinosaura, početak vladavine sisara i razvoj čovjeka.

21. maj 2015, 12:00

Foto: lo.tangelini/ Flickr.com
Na području grada Hvara međunarodni tim naučnika predvođen Hrvatskim geološkim institutom, pronašao je naučne dokaze da se na tom lokalitetu nalazi jedinstveni zapis jedne globalne katastrofe, poznatije kao izumiranje dinosaura na našoj planeti, koje se dogodilo na granici krede i paleogena, objavljeno je u prestižnom međunarodnom geološkom časopisu Geological Society of America Bulletin. 

- Ovaj važan nalaz podstiče na prošireno sagledavanje direktnih posljedica jednog od najrazornijih događaja u geološkoj prošlosti Zemlje koji je u velikoj mjeri uticao i na razvoj živih bića, ali i na reinterpretaciju paleogeografije područja Jadrana i nekadašnjeg okeana Tetisa (na području današnjeg Mediterana) i njegove povezanosti s Atlantskim okeanom (na području Gibraltara). 

Gotovo je nevjerovatna (višestruka) slučajnost da se upravo u gradu Hvaru, nalazi zasad jedinstveni karbonatni sediment u kojem smo pronašli dokaze da je istaložen iz katastrofalnog cunamija, najvjerovatnije izazvanog udarom asteroida na području današnjeg Jukatana (Meksiko. On je ostavio specifične zapise u plitkovodnim karbonatnim naslagama čak i na ovom, oko 10.000 km udaljenom području od udarnog kratera, na tadašnjoj jadranskoj karbonatnoj platformi - poručuju iz Hrvatskog geološkog instituta.