<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Državne kompanije kojim upravlja politika moraju propasti

Muris Čičić

Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Muris Čičić upozorava da u zemlji postoji veliki broj kompanija u državnom vlasništvu, a koje već dvadesetak godina posluju sa gubitkom, i koje je praktično teško sada izvesti na „zelenu granu“.

21. maj 2015, 12:00

Za takvo stanje, rekao je profesor Čičić za agenciju Patria, krivi isključivo politiku. Vlasti se nisu, objašnjava, konsultovale sa ekonomskim stručnjacima kada je u pitanju sudbina državnih kompanija, već su odluke donosili samoinicijativno, a što se najčešće pokazalo kao pogubno za sudbinu kompanije i radnika.

Među najvećim gubitašima u BiH je Aluminij iz Mostara, Elektroprivreda HZ HB također iz Mostara, zatim sarajevski GRAS, nekoliko tvorinica iz Tuzle, ali i niz drugih kompanija u zemlji, koje duguju milionske iznose radnicima i dobavljačima.

''Nemoguće je da neka firma tri mjeseca ne isplati plaće, a da nakon troga ili ne ode pod stečaj ili u neku drugu vanrednu situaciju. Nažalost, to se desilo kod nas u velikom broju slučajeva i te kompanije su sada na koljenima'' – rekao je Čičić.

Dodao je da uništenim kompanijama najčešće upravlja politika, koja je loš upravljač i koje su prije ili kasnije morale propasti.

''Zbog toga postoji privatizacija, koja ima ulogu da kompaniju izvuće iz kandži onih koji su na vlasti. Nažalost, u BiH to često nije polazilo za rukom, jer imamo loše zakone ali i sudstvo'' – rekao je Čičić.