<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sveukupni apsurd rata predstavljen kroz život običnog čovjeka

U Banjaluci otvorena izložba “A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu: Prvi svjetski rat i BiH”

21. maj 2015, 12:00

Izložba “A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu...: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina” otvorena je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci. Izložbu je otvorio Edward Ferguson, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini.

Izložbu je priredio Historijski muzej BiH, gdje je izložba premijerno otvorena 26. juna 2014. godine. Izložba je do sada gostovala u Zenici, Tuzli, Cazinu, Bihaću, a u Banjaluci ju možete pogledati do 10. juna.



Za realizaciju izložbe korišćen je i materijal projekta First World War Centenary Partnership (Partnerstvo za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata) pod vođstvom Imperijalnog ratnog muzeja u Londonu. Otvaranju izložbe su prisustvovali Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Amila Lagumdžija, projekt menadžer British Councila u Bosni i Hercegovini i Vladimir Pandurević, program menadžer Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.



Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i autorka izložbe rekla je da se ova izložba tiče svjetskih ratišta, onoga šta se dešavalo na svjetskim frontovima, ali predstavljeno je i ono kako je Veliki rat uticao na male ljude.

“Kroz arhivsku građu, fotografije i trodimenzionalne predmete prati se život u BiH. To je neki osnovni koncept izložbe. U razvoju izložbe učesvovao je veliki broj institucija, a materijali su prikupljeni iz Arhiva BiH i Arhiva RS, iz Umjetničke galerije BiH i Muzeja BiH. To je bila fantastična prilika da se razvije saradnja među institucijama”, rekla je za BUKU Elma Hašimbegović.

Amila Lagumdžija, projekt menadžer British Councila u Bosni i Hercegovini rekla je da je primarna uloga British Councila u ovom projektu bila tu tome da se omogući saradnja između Historijskog muzeja u BiH i institucija u Velikoj Britaniji, konkretno Imperijalnog ratnog muzeja u Londonu.



“Nakon otvaranje izložbe u Sarajevu posebna nam je čast da ovu izložbu organizujemo i u drugim lokalnim zajednicama u saradnji sa njihovim institucijama koje mogu iznijeti izložbu u jednoj adaptiranoj formi, pa je tako izložba otvorena i u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske”, rekla je Lagumdžija Amila za BUKU.

Ističe da ova izložba predstavlja život svakodnevnog čovjeka tokom rata.



“Predstvljeni su simboli koji se tiču običnog čovjeka - kako su žene tretirane u ratu, koje su one uloge imale, na koji način su učenici u školama imali odnos prema ratu, na koji način su vojnici proživljavali rat. Sveukupni apsurd rata predstavljen je kroz svakodnevnog čovjeka”, objasnila je ona.

Ljiljana Petrović-Zečević, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske rekla je da je ovo gostujuća izložba koja je priređena povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i sarajevskog atentata.



“Za ovu izložbu je specifično da prikazuje neke događaje i neka dokumenta koja do sada nisu viđena, a preuzeta su iz Imperijalnih ratnih muzeja u Londonu. Sutra će u Banjaluci biti organizovane radionice za profesore, nastavnike i kustose, a odnosiće se na odnos muzejskih, bibliotečkih postavki u kombinaciji sa nastavom”, rekla je za BUKU Ljiljana Petrović-Zečević.



Izložba kroz dokumente, arhivsku i novinsku građu, fotografije i druge predmete priča priču o Bosni i Hercegovini i Evropi u razdoblju od 1914. do 1918. godine.

Izložba uključuje i radionice za kustose i nastavnike. Radionice će biti fokusirane na unapređenje saradnje između muzeja i škola. Takođe, izložba je digitalizovana, a na radionicama će se koristiti savremena digitalna tehnologija, doprinoseći tako modernizaciji institucija u Bosni i Hercegovini.

Izložbu je otvorio Edward Ferguson, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini



Izložba „A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu…: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina“ je dio projekta Connecting Creatively – Connecting Museums kojeg implementira British Council, a finansira je EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata.