<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Moskva i Vašington nagovijestili bolje odnose

MOSKVA, VAŠINGTON

Izgledi za poboljšanje u odnosima Rusije i SAD javili su se poslije prošlonedjeljne posjete američkog državnog sekretara Džona Kerija Sočiju, gdje je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i predsjednikom Vladimirom Putinom.

21. maj 2015, 12:00

U izvještajima ruskih i američkih medija navodi se da je centralna tema razgovora bila Ukrajina, odnosno traženje načina da se mirnim putem riješi sukob na istoku te zemlje, a SAD bi, kako se pretpostavlja, trebalo da upotrijebe svoj uticaj u Kijevu kako bi privoljele tamošnje rukovodstvo da poštuje mirovni sporazum iz Minska.

Prema nepotvrđenim informacijama, koje je Moskva odbacila kao netačne, Rusija bi za uzvrat trebalo da izađe u susret Vašingtonu i pomogne da se riješi situacija u Siriji.

Iako su razgovori Kerija i Lavrova tek nagovještaj da bi odnosi dvije supersile mogli da se normalizuju, posjeta Moskvi Kerijeve pomoćnice za istočnu Evropu i Evroaziju Viktorije Nuland prije tri dana, nastavak je pojačane diplomatske inicijative.

Nuland je sa zamjenicima Lavrova, Sergejem Rjabkovom i Grigorijem Karasinom, razgovarala o konkretnim koracima za podršku sporazumu iz Minska, istakavši da SAD žele da pomognu da se učvrsti krhko primirje.

Keri je tokom boravka u Sočiju rekao da bi sankcije Rusiji mogle da budu ukinute ukoliko u potpunosti bude sprovodila Minski sporazum, dok je za Moskvu njegov dolazak ocijenjen kao potvrda da je Rusiju nemoguće izolovati u međunarodnoj areni.

Moskva je u razgovorima sa američkim diplomatama ponovila stari zahtjev - da se političko rješenje za ukrajinski sukob traži u direktnim razgovorima Kijeva sa predstavnicima pobunjenih regiona Donjeck i Lugansk.

Ovo neočekivano intenziviranje saradnje Moskve i Vašingtona nije naišlo na odobravanje u Kijevu, pa je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio da "Soči nije dobro mjesto za odmor i razgovore sa ruskim predsjednikom".

Važan faktor u promjeni politike Vašingtona prema Moskvi mogao bi da bude i ekonomska šteta koju trpe njegovi saveznici u Evropi zbog uvođenja ekonomske blokade prema Rusiji, odnosno zbog kontramjera Moskve.

Kao značajan razlog, pojedini analitičari navode želju američkog predsjednika Baraka Obame da okonča drugi mandat u Bijeloj kući kao mirotvorac, ali i nespremnost Amerikanaca da se žrtvuju za Ukrajinu.

O tome je govorio bivši američki ambasador u Rusiji Majkl Makfol, koji je ocijenio da je u Americi i Evropi "malo onih koji priželjkuju da ratuju za Donbas i Krim".

Ukrajinska vojska pokazala se nedovoljno snažnom da bi silom pokorila pobunjenike u Donbasu, pa su pregovori i eventualno zamrzavanje konflikta ipak izgledniji nego nastavak vojnih operacija bez podrške Zapada.

Osim problema Ukrajine, Moskva i Vašington imaju još pregršt međunarodnih pitanja koja mogu riješiti samo kroz međusobnu saradnju, a terorističke prijetnje su jedna od tih tema.

Saradnja u borbi protiv terorizma nije prekidana ni u posljednjih nekoliko mjeseci tokom kojih su odnosi dvije zemlje ušli u hladnoratovski režim.

Ali dok se na jednoj strani međunarodne arene pojavio nagovještaj da bi Moskva i Vašington mogli ponovo postati partneri, na drugoj strani, u vezi sa krizom u Makedoniji, retorika se zaoštrila.

Moskva je optužila Vašington da koristi opoziciju i "ukrajinski scenario" kako bi uz organizovanje "obojene revolucije" oborila sa vlasti premijera Nikolu Gruevskog, zbog njegovog odbijanja da se priključi antiruskim sankcijama i namjere da učestvuje u projektu izgradnje gasovoda "Turski tok".

Analitičari na Zapadu i u Rusiji saglasni su da je Makedonija novo poprište borbe Vašingtona i Moskve za uticaj u Evropi, a tako nešto nagovijestio je u martu Keri, kada je rekao da se Balkan nalazi "na linije vatre" između dvije sile.