<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Palmira u krvi i dimu: Masakr nad preostalim stanovništvom

PALMIRA

Ekstremna džihadistička organizacija Islamska država zauzela je Palmiru, grad u centralnoj Siriji, objavila je danas nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava.

21. maj 2015, 12:00

Nedugo po zauzimanju grada, počeo je masakr nad stanovništvom.

''Džihadisti kontrolišu vazduhoplovnu bazu, zatvor i sjedište obavještajne službe u tom gradu, izjavio je direktor Sirijske opservatorije Rami Abdulrahman'', prenio je Rojters.

U sukobima koji su trajali od srijede poginulo je najmanje 100 pripadnika provladinih snaga, dodao je on, a sirijski državni mediji javljaju da su se provladine snage povukle.

Abdulrahman je rekao da za sada nema izvještaja o uništavanju kulturnih spomenika u Palmiri.

Sirijska opservatorija prikuplja informacije od mreže svojih izvora sa tererna, navodi Rojters.

Strahuje se da islamisti potpuno ne razruše drevni grad.

Nakon zauzimanja Palmire pod kontrolom Islamske države nalazi se više od 50 odsto sirijske teritorije.

Sirijske provladine snage evakuisale su juče većinu građana iz Palmire nakon upada većih grupa ekstremista Islamske države u taj grad, javila je sirijska državna televizija. Ipak, neki su ostali.

Evakuacija, koju su sprovele snage sirijske Nacionalne odbrane, uslijedila je nakon žestokih borbi u i oko grada, koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine Uneska i takodje predstavlja stratešku vojnu lokaciju, povezanu putevima sa gradovima Homsom i Damaskom.

Na stotine statua sklonjene su iz Palmire na sigurnu  lokaciju, kako bi bile sačuvane od ekstremista IS, koji su uspjeli da uđu u taj istorijski sirijski grad, saopštio je načelnik službe za antikvitete Mamun Abdulkarim, piše Blic.

Ogroman gubitak za čovječanstvo

Uništenje svetske baštine u Palmiri, koja je pod zaštitom UNESKA, mogla bi predstavljati ogroman gubitak za čovječanstvo, upozorila je danas šefica te organizacije Irina Bokova, pošto su borci Islamske države zauzeli drevni sirijski grad.  

"Palmira je izuzetno mjesto svjetske baštine u pustinji i njeno uništenje bi bilo ne samo ratni zločin, već ogroman gubitak za čovječanstvo", kazala je ona u video izjavi objavljenoj u sjedištu UNESK-a u Parizu, prenosi AFP.

Ona je dodala da je izuzetno zabrinuta zbog nedavnih događaja i ponovila apel za hitan prekid vatre i povlačenje vojnih snaga.

"Na kraju krajeva, to je rodno mjesto ljudske civilizacije; pripada čovječanstvu i mislim da bi danas svako trebalo da bude zabrinut zbog onoga što se tamo dešava", navela je ona.

Počeo masakr nad preostallim stanovništvom

Građani Palmire koji nisu evakuisani doživjeli su tragičnu sudbinu nakon upada islamista u grad. Na Tviteru su već osvanule fotografije nekoliko obezglavljenih leševa kako leže na ulicama Palmire.

Pored toga, islamisti tvrde da su oslobodili više od 100 kriminalaca iz tamošnjeg zatvora, koji su im se pridružili u rušilačkom pohodu, prenose Sirijska opservatorija za ljudska prava i britanski mediji.

Islamska država sada ima potpunu kontrolu nad ovom teritorijom, s obzirom da se sirijska vojska povukla nakon pretrpljenih gubitaka. Ovo je prvi put da je Islamska država u sukobu u potpunosti preotela grad od sirijske vojske.