<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otvorena izložba “Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine”

Na izložbi je prikazano 20 grafika studenata sa 5 likovnih akademija iz Bosne i Hercegovine, nastalih u aprilu mjesecu 2014. na radionici u Počitelju.

21. maj 2015, 12:00

 Otisici multioriginalne Bosne i Hercegovine naziv je izložbe koja je juče, 20. maja otvorena na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, u okviru USAID ovog projekta PRO-Budućnost

Na izložbi je prikazano 20 grafika studenata sa 5 likovnih akademija iz Bosne i Hercegovine, nastalih u aprilu mjesecu 2014. na radionici u Počitelju.

Na otvaranju izložbe, pred pedestak posjetilaca, govorili su Mr Danko Brkić, sa Akademije umjetnosti iz Banjaluke, Mr Danis Fejzić sa Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva i direktorica projekta PRO – Budućnost Majda Behrem Stojanov.

Izložba će biti otvorena sedam dana.

U sklopu istog projekta danas je, takođe na Akademiji umjetnosti, održana i panel diskusija pod nazivom „Povezujuća umjetnost i promejna“ na kojoj su govorili Dr Sinisa Vidaković, Mr Danis Fejzić i Dr Miodrag Živanović.

Jedan od osnovnih zaključaka diskusije je da se umjetnost ne može zatvoriti u etnonacionale okvire i izražena je želja i otvorenost profesora ka većoj saradnji između akademija iz različitih gradova u BiH po pitanju razmjene studenata i profesora.

Projekat PRO-Budućnost realizuje Catholic Relief Services u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem BiH. Projekat ima cilj izgraditi pomirenje i povjerenje među građanima svih etničkih grupa u BiH, što se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.