<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SAD, Njemačka i Italija jednako su zabrinute za budućnost penzija

Sjedinjene Američke Države, Njemačka i Italija dijele jednaku zabrinutost za budućnost penzija čak i ako se budu dijelile umanjene, navodi se u četvrtak u analizi koju je uradio jedan američki institut.

22. maj 2015, 12:00

Samo 20 posto još radno aktivnih Amerikanaca smatra da će njihov penzioni sistem imati dovoljno sredstava da im osigura aktuelni nivo penzija, kada budu u dobi za penziju, navodi Institut Pew.

Skoro jedan od tri Amerikanca misli da će visina penzija biti umanjena, a 41 posto misli da neće ništa dobiti.

Nijemci i Italijani su pesimističniji. Jedva jedan Nijemac od 10 misli da će uživati sadašnju visinu penzije, jedan od dva misli da će nivo biti umanjen, kao i kod Amerikanaca, 41 posto misli da neće ništa dobivati.

Italijani imaju još manje iluzija jer ih 53 posto smatra da neće imati ništa, a samo 7 posto ne vidi da će se išta mijenjati.

Američki institut je izabrao da analizira Njemačku i Italiju jer je njihovo stanovništvo sve starije i jer jedna od pet osoba ima više od 65 godina. Taj nivo će SAD dostići u 2050. godini. Danas on iznosi 13 posto.

Ako se budu smanjivale penzije, treba štedjeti da bi se moglo živjeti u penziji. Većina Amerikanaca (56 posto) i Nijemaca (61 posto) ostavlja novac na stranu, ali ne i Italijani, kod kojih osam od deset ispitanika (76 posto) ne štedi nimalo.

Dvije trećine ovih osoba u SAD-u i Italiji i polovina u Njemačkoj nemaju novca dovoljno da štede.

Anketa pokazuje da jedan od tri Italijana, skoro jedan od četiri Amerikanca i skoro jedan od pet Nijemaca su dio "sendvič generacije" koja ima istovremeno jednog starijeg roditelja i jedno dijete kojima treba pomagati.

Ispitano je između 1.500 i 1.700 osoba krajem 2014. godine u svakoj zemlji, s mogućnošću pogreške između 2,7 i 3,9 bodova.