<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sirija u rukama ISIL-a

DAMASK

Militanti ISIL-a okupirali su posljednju granicu između Sirije i Iraka koju je kontrolisala sirijska vlada, javila je grupa sirijskih aktivista.

22. maj 2015, 12:00

Vladine snage su se povukle iz Al Tanfa i ISIL je počeo ulaziti u to područje. Preuzimanje Al Tanfa dogodilo se nakon što su preuzeli Palmyru u četvrtak.SAD-ovi zvaničnici kazali su kako će biti izuzetno teško boriti se sa militantima.

ISIL sada kontrolira više od 50 odsto teritorije Sirije. Militanti vladaju provincijama Deir Ezor i Raku, a prisutni su i u Hasakehu, Alepu, Homsu i Hami.

Ipak, dopisnici BBC-a tvrde kako veliki dijelovi područja pod ISIL-ovom kontrolom na istoku nisu strateški značajni.

No, ISIL je napravio napredak i u Iraku,, osvojivši Ramadi nakon sedmica borbe. Predsjednik SAD-a BaraK Obama tvrdi kako SAD i partneri neće izgubiti ovaj rat, prenosi Klix.

"Nema sumnje da je to taktički korak unazad, ali Ramadi je ranjiv već duže vrijeme. Trening iračkih snaga, utvrđivanje i sistem komande i kontrole se ne dešava dovoljno brzo u Anbaru, u sunitskim dijelovima zemlje", rekao je Obama.