<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Braser: Prilika za reforme i napredak

SARAJEVO

Predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope An Braser izjavila je danas u Sarajevu da predsjedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope predstavlja priliku za reforme i napredak na evropskom putu BiH.

22. maj 2015, 12:00

"BiH je prošlog utorka preuzela predsjedavanje Komitetom ministara, a juče je počelo provođenje Akcionog plana, što je jako dobar početak", rekla je Braserova na sjednici Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Prema njenim riječima, predsjedavanje BiH Komitetom ministara dešava se u teškom trenutku.

"Imate puno izazova pred sobom - kršenje ljudskih prava, govor mržnje i netoleranciju, da ne spominjemo tenzije u Makedoniji i prijetnje od terorizma", istakla je Braserova.

Navodeći da je riječ o velikim izazovima za sve, Braserova je poručila da BiH ima veliku odgovornost u tome.

"Ovo za vas predstavlja priliku da napravite određene rezultate u reformama jer zaista su BiH potrebne sve te reforme da bi ispunila sva očekivanja i preduslove Savjeta Evrope", naglasila je Braserova.

Ona je čestitala BiH na odabranim prioritetima tokom predsjedavanja Komitetom ministra Savjeta Evrope. "BiH, takođe, ima veliku odgovornost za cijeli region, u kojem su veoma jake tenzije", dodala je Braserova.

Ona je izrazila nadu da će na kraju mandata predsjedavanja BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope svi zajedno svjedočiti velikim pomacima i rezultatima u reformama u BiH.

"Najbolje oružje protiv svih prijetnji jesu jake institucije zasnovane na demokratiji, vladavini prava i zaštiti ljudskih prava", zaključila je Braserova.

Na otvaranju sastanka, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je poručio da će BiH učiniti maksimalne napore kako bi opravdala ukazano povjerenje.

Prema njegovim riječima, predsjedavanje Komitetom ministra Savjeta Evrope za BiH je prilika da se pokrene iz višegodišnjeg zastoja na evropskom putu.

Ocjenjujući da je BiH potrebna odlučnija uloga međunarodne zajednice, Džaferović je pozdravio britansko-njemačku inicijativu kao znak pojačane zainteresovanosti međunarodne zajednice za BiH.

"S druge strane, BiH je potrebna ozbiljna i odgovorna vlast, spremna na dijalog i traganje za rješenjima", rekao je Džaferović, ocijenivši da je vlast formirana nakon prošlogodišnjih izbora spremna za takve korake.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak izjavio je da će BiH učiniti sve da se ponaša odogovorno i odgovori zahtjevima Savjeta Evrope.

"U trenutku kada se mnoge zemlje suočavaju sa bezbjednosnim izazovima, naše predsjedavanje ima daleko veće značenje za nas", rekao je Čolak.

Prema njegovim riječima, BiH čekaju brojne reforme, među kojima ekonomska, fiskalna, poreska, reforma javne uprave i druge.

On je posebno istakao reformu pravosuđa, navodeći da se bez nezavisnog pravosuđa nije moguće boriti protiv kriminala.

Čolak je dodao da BiH očekuje provođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima "Sejdić-Finci" i "Zornić", što ukazuje na to da je potrebna i ustavna reforma u BiH.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak najavio je da će se BiH u narednih šest mjeseci fokusirati na poštovanje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, što su tri stuba Savjeta Evrope.

Crnadak je za oktobar najavio održavanje konferencije na kojoj će biti riječi o provođenju Istanbulske konvencije, te konferenciju u Maroku o zajedničkoj partnerskoj politici o terorizmu.

On je dodao da će pažnja tokom šestomjesečnog predsjedavanja BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope biti posvećena i Evropskoj kulturnoj konvenciji i kulturnom dijalogu.

Crnadak je istakao da će u provođenje Akcionog plana biti uključeni svi nivoi vlasti u BiH.