<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovako izgleda pristupnica za Al-Qaidu

50 pitanja

Američka vlada objavila je dokumente koje je pronašla u skrovištu Osame bin Ladena u Pakistanu tokom operacije u kojoj je 2011. godine ubijen vođa al-Qa'ide, prenosi Jutarnji.

22. maj 2015, 12:00

Osim mnogo knjiga na engleskom (bin Laden je navodno bio fan Noama Chomskog, koji je pisao o napadu na WTC toranj, terorizmu i SAD-u, te Boba Woodwarda, američkog novinara koji je pisao o aferi Watergate) pronašli su i pristupnicu namijenjenu za ispunjavanje novim članovima al-Qa'ide.
Pristupnica, koju je s arapskog na engleski prevela američka vlada, sadrži 50 pitanja. Džihadisti moraju odgovoriti na pitanja o hobijima, vole li nauku ili pak čitati knjige, znaju li strane jezike te koriste li pravi ili krivotvoreni pasoš.

Također, tu su i neka jeziva pitanja poput 'Namjeravate li počiniti bombaško samoubistvo?' te ona više praktična poput 'Koga možemo kontaktirati u slučaju vaše smrti?'.

Iznad svega, al-Qa'ida daje na znanje svojim novacima koliko je ta teroristička organizacija ozbiljna kada se radi o privatnosti podataka. Stoga piše: Molimo da informacije koje ste ispunili u pristupnici ne dijelite s drugima jer ste riječ dali svemogućem Allahu. Ova pristupnica dostupna je samo pojedincima.