<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

CJB BL: Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti u Banjaluci

Dobili smo saopštenje za medije iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka, povodom današnjeg hapšenja Sejfudina Tokića, koje prenosimo u cijelosti

22. maj 2015, 12:00

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Banja Luka, 22.5.2015. godine, preduzimali su mjere i radnje povodom saznanja da će Sejfudin Tokić predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, istog dana u 12,00 časova održati pres konferenciju ispred Skupštine Grada Banja Luka, između ostalog, sa namjerom „prezentovanja daljeg djelovanja bošnjačkog naroda u suprotstavljanju diskriminaciji i pokušaju nasilne pravoslavizacije i srbizacije u ovome dijelu BiH“

Istog dana oko 12,00 časova Sejfudin Tokić je zajedno sa licem A.B. došao u ulicu Srpska između zgrade Skupštine Grada i Hrama Hrista Spasitelja, te pred okupljenim novinarima pokazao ratnu zastavu Armije BiH koju mu je A.B. dao prije početka konferencije.

Prilikom obraćanja novinarima od strane Sejfudina Tokića, u neposrednoj blizini došlo je do spontanog okupljanja više od trideset građana koji su počeli da negoduju na pokazivanje ratne zastave, a koju je Tokić idalje držao u rukama, te je došlo do verbalnog sukoba između okupljenih građana i Tokića te je prijetila opasnost da dođe i do fizičkog sukoba, odnosno napada na Tokića i A.B.

U isto vrijeme u nesprednoj blizini Skupštine Grada, odnosno mjesta gdje se nalazio Tokić, povodom obilježavanja dvadeset treće godišnjice od smrti beba, vršeno je polaganje vijenaca na spomen obilježje Dvanaest beba, a uz prethodno najavljeni skup, na kojem je bilo prisutno oko 150 građana te je postojala realna opasnost da dođe do narušavanju javnog reda i mira i fizičkog napada.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka, koji je naložio da se lica liše slobode i ispitaju na okolnosti izvršenja krivičnog djela Izazivanje nacionale, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti iz člana 294a Krivičnog zakona Republike Srpske.

Sve dalje mjere i radnje prema licima lišenim slobode preduzimaju se u koordinaciji i pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka.

Takođe, istog dana u 12,05 časova Operativnom dežurstvu Centra javne bezbjednosti Banja Luka, novinar „Face“ R. H. je prijavo da je ispred Skupštine Grada u ulici Srpska, fizički napadnut od strane njemu nepoznatog lica.

Postupanjem po zaprimljenoj prijavi, policijski službenici su operativnim radom na terenu došli do saznanja da je fizički napad izvršilo lice R.G. U toku je rad na pronalasku lica i dokumentovanju događaja. O svim prikupljenim saznanjima biće obaviješteno Okružno tužilaštvo Banja Luka radi daljeg postupanja.

PORTPAROL
Marija Markanović