<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pravo ljudski: Podrška za Makedoniju iz Sarajeva

Preuzimanje građanske odgovornosti i vraćanje politike u ruke građana i građanki je po meni najbitnija stvar koja se desila 05. maja. Sve što je uslijedilo je rezultat različitih interesa i djelovanja. Ali 05. maj je pokazao da građani i građanke Makedonije nisu mrtvi.

22. maj 2015, 12:00

Razgovor za BUKU sa Kumjanovom Novakovom, osnivačicom i kreativnom direktoricom Pravo ljudskog festivala iz Sarajeva vezano za Protestni filmski program koji se večeras održava u Sarajevu.



U Sarajevu organizujete Protestni filmski program, možeš li nam reći nešto više o programu koji će biti prikazan?

Pravo Ljudski već deset godina otvara prostor za razgovor i razmjenu kroz film, video, ali i druge forme savremene umjetnosti. Tako je i u slučaju protestnog filmskog programa. Pokušat ćemo da kroz filmske i video uratke ovorimo i lociramo neka od pitanja od jednakog značaja za različite društvene kontekste kapitalističkog sistema u kojem živimo.
Filmski program počet će s dva video uratka dragog prijatelja Pravo Ljudski Film Festivala, jednog od najznačajnijih angažiranih video umjetnika i filmaša u Evropi - Jean Gabriel Periota.

Kratki filmovi koji će biti prikazani - Nježnost pendreka i Varvari - otvaraju niz pitanja o nasilju, kako institucionalnom, tako i fizičkom - koje je zapravo rezultat prvog, jer institucionalno nasilje je ono koje legitimizira fizičko nasilje i sistema prema građana i građanki, i unutar privatne sfere, odnosno porodice. Filmski program će na samom kraju otvoriti pitanje razočarenja, odnosno razbijanja iluzija kao procesa koji najčešće prati revolucionarne periode.

Kako komentarišeš trenutnu situaciju u Makedoniji?

Građani i građanke Makedonije su već godinama založnici i založnice nacionalističko-kriminogenih struktura, u svakom smislu te riječi. Pri tom ne mislim samo na vladajuću koaliciju i strukture, već kompletnu političku elitu koja dijeli potpuno iste vrijednosti. Makedonija nema političku elitu koja je razumjela, a još manje internalizirala demokratsku svijest i kulturu. Trenutno društvo ima šansu da se riješi feuda, i da stvori svoje Podemose. Nisam sigurna da će u tome uspjeti, budući da je previše interesnih skupina na različite načine povezano i sa vladajućom koalicijom i sa opozicijom, uključujući i međunarodnu zajednicu.

No, režim Gruevskog, zasnovan isključivo na kulturi nasilja, već odavno je prevazišao sve moguće granice pristojnosti - čak i za Balkanske prilike - pa i pored toga što ne mislim da postoji politička struktura dostojna mog  glasa, ili glasa onih kojih volim i poštujem, velika je stvar da je narod izašao iz zone straha i jasno izrazio svoj stav. Preuzimanje građanske odgovornosti i vraćanje politike u ruke građana i građanki je po meni najbitnija stvar koja se desila 05. maja. Sve što je uslijedilo je rezultat različitih interesa i djelovanja. Ali 05. maj je pokazao da građani i građanke Makedonije nisu mrtvi.

Koliko je važna podrška aktivistima iz Makedonije?

Trenutno - ukoliko podrška dolazi od drugih aktivističkih i građanskih struktura koji su prošli kroz slične procese – jako je važna.

Također bitno je da je podrška, ili bolje rečeno pritisak predstavnika SADa i ostalih zapadnih zemalja u Makedoniji, faktor koji je doveo do ostavke šefa obavještajne službe, Ministrice unutrašnjih poslova i Ministra za komunikaciju koji su kao saučesnici Gruevskog prekršili ne samo etičke i moralne principe dobrog vladanja, već i pravne.

Sada je potrebna podrška koja će biti vjetar u leđa ljudima koji traže ostavku Gruevskog, no i ponovno uspostavljanje pravne države kako bi feudi koji haraju javnim sektorom i krivično odgovarali. A Makedonija tu ima jako puno posla: kako sa vladajućim, tako i sa opozicionim političarima. Jednako, zapravo, kao i svaka druga država u regiji. Možda je bivša najjužnija republika malo naivnija od ostalih, pa je tu sve malo vidljivije i u bukvalnom smislu.

Na koji način će se Pravo ljudski i dalje uključivati u podršku Makedoniji?

Pravo Ljudski će podržavati sve aktiviste i aktivistice regije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Evrope, kroz svoje programe i aktivnosti koji, nadamo se, kreiraju siguran i otvoren prostor za diskusiju, odnosno razmjenu iskustava i mišljenja. Umjetnost, to jest u našem slučaju video umjetnost i kreativni dokumentarni film, otvara mogućnost i daje hrabrost građanima i građankama da pristupe javnoj diskusiji, odnosno da aktivno sudjeluju u javnom prostoru i vrate svoje pravo na glas, pravo sudjelovati u odlučivanju po svim pitanjima i u svakom smislu.

Razgovarala Maja Isović