<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Sejfudin Tokić, lik sa Dodikove majice

Kad zakaže medijski spin, kad ne radi razvaljivanje opozicije, kad se diže najnoviji krediti za krpljenje svijetlećeg dupeta, a ti pozovi Sejfudina Tokića.

23. maj 2015, 12:00

 Zapravo, on se sam pozove.

I zaista u zemlji apsurda, najbolje bratstvo i jedinstvo funkcioniše na principu recipročne mržnje.

Tako je u petak, ničim izazvan ocvali, prevaziđeni i olinjali političar u pokušaju, Sejfudin Tokić odradio jedan izuzetno važan performans za Milorada Dodika. Ova zaboravljena politička pojava izvadila je iz revera starog sakoa zastavu BIH i predratnu zastavu BIH. 

I to ne bi bilo ništa čudno da egzibicionista Tokić nije prozivao pučanstvo Banjalučko na relaciji crkva Hrista Spasitelja-Gradska uprava, da se nije drao, spominjao Srebrenicu, genocid i priželjkivao incidend. 

Ovo, odmah da se razumijemo, nije neka hrabrost, ovo je samo budalaština.

I dakako, da je uspio. Narod ga ispsovao, par ljudi je nasrnulo na kolege sa sarajevske Face TV. Kompletan isprogramiran  medijski incident čiji je kraj ovjenčalo privođenje Tokića je odrađen kako valja.

Milorad, farmerke i ISIL

Milorad Dodik, koji je opet otišao na Vučićevo kanabe u Srbiju, nije mogao čuti bolje vijesti od ovih. I dok  ga je Vučić, onako ,uzgred budi rečeno, primio u farmerkama, kao na puš-pauzi, Mile se radosno u sebi smijao vijestima iz Banjaluke. Gleda Vučićev denim džins i smješka se. Sejfo mu je uljepšao dan.

"Tokić je aktivista Islamske države", urliknuo je presrećni Dodik! Naglasio je kako je Tokićeva zastava ratna, a onda samog sebe demantovao, rekavši da je riječ o "izmišljenoj" zastavi BIH. 

Na stranu sad što je to bila legitimna zastava BIH u UN-u do Dejtona. Na stranu što bi svaki nesrećnik sa srpsko-ocilnom zastavom doživio istu kalvariju u Sarajevu... To je valjda svima posve jasno u našoj eksperimentalnoj državi. Na stranu sve, Dodik je srećan, a raja u Republici Srpskoj opet ponosno sluša riječi svoga "spasitelja" No, ovdje je riječ o nečemu posve drugom.

Riječ je o ordinarnoj gluposti pojedinih bošnjačkih stršljenova poput Sejfudina Tokića i odskora reinkarniranog balzamovanog Harisa Silajdžića, koji svojim pojavama na političkom nebu djeluju direktno u korist štete BIH, Bošnjaka i rade savršen PR-ing Milorad Dodiku.

Kad Tokić spašava Dodika

Ne može SNSD-ov tim u rasulu, koji se bavi izlaznim strategijama (čitaj Spašavanjem sopstvenih miliona) uraditi ništa za spas Dodika i klike mu. Niti više to želi. Republika Srpska je pred bankrotom, ona je u temporalnoj rak- fazi ekonomske dijagnostike. Ta, pola vrhuške više i ne spominje Milorada. Ali tu su Sejfo i Hari, sa bošnjačkim vjetrovima, tu je autistični SDS, koji ne zna dal' bi poš'o ili bi doš'o, tu su svi oni donkihotovci koji svojim aktima održavaju Dodikov politički život.

Glupi su ali kvalitetni u Bajinim očima.

Stoga je Milorad u pravu kad veli "A, sva masovnost, koliko ja vidim, svela se na jednog lika i jedno nedjelo Sejfudina Tokića".

Apsurdno ali, u pravu je čovjek kodnog imena Baja. 

Hajde na momenat da razdvojimo pravo od apsurda. U pravu je, velim, Dodik zato što je Sejfo sa svojim kamaradom  izvijesnim Adnanom Bajrićem u okviru Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, napravio "masovne" proteste u dvoje. A, apsurdno je što je pprvotno kolala informacija da je Tokić i kamarad mu Bajrić uhapšen zbog nenajavljenog i neprijavljenog "javnog i masovnog okupljanja". Dvojac koji se "masovno okuplja". Bez kometara. 

Ovo je čak i policiji bilo smiješno, pa su kao razlog za prekidanje performansa rekli da je to "širenje vjerske i nacionalne mržnje i netrepeljivosti." Istina bog, odgovara više realnosti, ali je i dalje smijurija.

Ko se tu dobro ugradio?

I zaista, ko? Tokića su poslije klasičnog policijskog privođenja pustili kući u Gradačac, koja je nekako uvijek u Sarajevu. Sa druge strane, mislim bukvalno, sa druge strane ulice, bijeda neometano prodaje kineske polupamučne prnje sa likovima Karadžića i Mladića. Da preživi. Bijeda. A, glavaši koriste vizuelni pijačni marketing za promovisanje lude i hude maksime o nezavisnosti Srpske.

Dakle, Tokić i srpska raja su luzeri.

Oligarhija oko Dodikovih nogu, koja, velim, spašava pokradene novce već mjesecima, nije najsrećnija Bajinim povratkom na nacionalistički stejdž. A kako bi i bila, kad je Milorad , opet volšebnim bošnjačkim turbo- bustom, dobio infuziju za barem još jedan komotan kvartal srbovanja.

Ako ćemo pravo, čovjek koji odavno ima više sreće nego pameti, Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, iznova je, po ko zna koji put, ljubimac Fortune. Ničim izazvan pobjednik. Ko to priča o najnovijem zajmu od preko 50 miliona maraka, da bi opastalo nešto hude sirotinje? Ko se još sjeća dva papka reinkarnirana...? Niko. Mile je, jebeš ga, opet gornji.

Samo bio bilo red, da pusti bijedi po kojoj se piša deceniju i više, da pored Mladića i Karadžića prodaje i majce sa likom Sejfudina Tokića. 

Sebi iz ćeifa, ako ništa.

Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru@dijalekticar