<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kad on kroči u kafanu svi zaborave na novčanike, jer - Fadil časti!

BOSANSKA KRUPA

Josip Pejaković je imao svog Fadila Sjekača, a Bosanska Krupa ima svog Fadila Pjevača ili, bolje reći, Fadila Harmonikaša.

25. maj 2015, 12:00

Ovaj 62-ogodišnji austrijski penzioner, Fadil s Tećije, brda s koga se vidi cijela Krupa, da je bio "objekat" književne ili glumačke pažnje, daleko bi nadmašio Pejakovićevog Sjekača, pišeAvaz.

Najpoznatiji lola

U rodnom mjestu ne znaju kako bi ga opisali, već kažu da je to beskrajni veseljak, koji bez harmonike, sevdalinke i alkohola ne bi znao živjeti ni sekundu. Kažu da je profesor za dobru atmosferu i druženja, a kad on kroči u kafanu, svi mogu zaboraviti na novčanike jer - Fadil časti.

Tako je nedavno u Bosanskoj Krupi častio sve goste u restoranu, čak i policiju, koja mu je koji minut prije toga napisala kaznu za pogrešno parkiranje.

"Istina je živa, od 12. godine znam šta je kafana, jer otad sviram i pjevam. U vrijeme moje mladosti nije bilo pira niti svadbe od Jezerskog do Bužima, a da ja na njoj nisam svirao. Bio sam, bez konkurencije, najpoznatiji seoski harmonikaš i lola. Suprugu Bajramu, tada 17-godišnjakinju, ugledao sam na jednom piru i za tri dana je bila moja", priča uvijek nasmijani Fadil Hafizović.

Bajrama to potvrđuje. Fadil je šest mjeseci išao i u bihaćku muzičku školu da savlada durove i molove, sinkope i ligature, prime i terce, a na krajiškim svadbama znao je za dan zaraditi više para nego brat u Sloveniji za cijeli mjesec.

Dok sjedimo u njegovoj privatnoj kućnoj kafani, smještenoj u dvorištu s bezbroj detalja i više od 500 različitih flaša i flašica pića sa svih kontinenata, Fadil pred nama razvlači prvo "Talijanku", harmoniku E. Tombolini, a onda francusku Parrot. Uz to pjeva otvorena grla baš kao da je na audiciji kod Safeta Isovića, za kojeg kaže da je neprevaziđena legenda s "onim svojim glasom".

Pravio fajronte

"Treća mi je harmonika u Beču, Dallappe, jer u Beču sam proveo punih 40 godina i radio u najvećoj bečkoj bolnici sa 17 spratova kao šef za bolničke higijeničarke. Bilo ih je 60, a ja sam", opisuje svoj život Fadil Harmonikaš. 

Nakon redovnog posla, znalo se - Fadil je u bečke kafane s balkanskom muzikom ulazio s harmonikom i uglavnom pravio fajronte.

U bogatom kafanskom životu sreo se, svirao i pjevao s najpoznatijim folkerima koji su svraćali u Beč, a nema ko nije svraćao.

Međunarodni degustator alkohola

Istorija Fadilovih veselih druženja traje koliko i on sam s nevjerovatno bogatom paletom "plemenitih" kapljica koje je okusio. I pored toga, zdrav je, veseo i uvijek oran za pjesmu.

"Jednostavno, interesantno mi je da probam neko novo piće, tako da sam postao međunarodni degustator. Pijem francuski konjak, rusku votku, škotski viski, grčku metaksu, meksičku tekilu, liker, rum, džin, dalmatinsku lozovaču, travaricu, šljivovicu, sve vrste piva", objašnjava svoju "filozofiju".

U Beč ide "fićom"

Fadil Hafizović je srećan i posebno ponosan na kćerku Anelu, koja je završila pravo u Beču i stekla titulu magistra pravnih nauka i uskoro će početi raditi u svojoj branši.

Fadil će, inače, kako je obećao prijateljima, u Beč prvom prilikom, umjesto svojim "normalnim" autom marke volvo, ići "fićom" starim 40 godina, na kome sve štima kao da je sad "ispod čekića".

Kaže, neka Bečlije upoznaju "najbolji auto na svijetu", piše Avaz.