<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Haos u Novom Sadu, dio grada još pod vodom

NOVI SAD

Nakon obilnih padavina koje su u Novom Sadu trajale gotovo čitavu noć, veliki dio grada ostao je pod vodom, trenutno su najugroženiji stanari prigradskih naselja.

25. maj 2015, 12:00

„Pod kontorolom su glavne saobraćajnice u gradu i na njima nema vode, u Veterniku i Futogu atmosferska kanalizacija nije mogla da primi tu količinu vode i ekipe su na terenu“, kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Iz ovog preduzeća dodaju da će njihove ekipe pomoći građanima i sa poslovima koji nisu u njihovoj nadležnosti, a to su pražnjenje kanala i suterena.

Probleme sa velikom količinom vode trenutno imaju stanari naselja Klisa, gdje je nekoliko ulica još uvijek poplavljeno. Građani su sami počeli da ispumpavaju vodu iz dvorišta u ovom naselju, piše Blic.

Detelinara, koja je sinoć među najugroženijim naseljima jutros je potpuno prohodna.

Trenutno nema informacija da li je neko zbog velike količine padavina povrijeđen.

Pola novosadskih ulice je zbog jake kiše koja je satima padala u nedjelju uveče bilo poplavljeno vodom, a nisu bili pošteđeni ni podrumi pojedinih zgrada, a u nekoliko zgrada je čak preventivno isključena struje.

Ljudi su bili primorani da guraju automobile, kako bi se sklonili od nabujale vode po ulicama.

„Svaki put kada padne jača kiša Novi Sad ima problem sa atmosferskim vodama i poplavama. Sve se to povuče nakon pola sata, ali na momenat nastane haos. Međutim, nisam se nadao da će ovolika poplava biti i da ću ostati zaglavljen na sred ulice. Kiša pada i ne vidite koliko vode ima po ulicama. Automobli je samo stao i nije bilo mogućnosti da se pokrenem. Morao sam da se sklonim, pa smo prijatelj i ja gurajući pomerili automobil kako ne bi smo napravili veću gužvu“, kaže Dejan Reljić s Detelinare.

"Glavni razlog zbog kog je došlo do zadržavanja vode na gradskim ulicama je izuzetno velika količina padavina koja je za vrlo kratak vremenski period donela ogromnu količinu vode koju kanalizaciona mreža ne može da primi u tako kratkom roku", rekao je portparol Vodovoda Aleksandar Vukovac.

"Ekipe Vodovoda rade na sredjivanju najvećih saobraćajnica u gradu, a paralelno sa tim i na raščišćavanju slivnika jer kada se voda povlači ona sa sobom nosi mulj i smeće koje začepljava slivnike, a to začepljenje može doneti mnogo ozbiljnije probleme nego što su ovi nastali zbog nemogućnosti prijema tolike količine vode", istakao je Vukovac.

Govoreći o problemima koje je kiša donela stanarima pojedinih zgrada i kuća u čije podrume i prizemlje je voda prodrla, Vukovac kaže da ekipe JKP "Vodovod i kanalizacija" ne mogu samoinicijativno da ulaze u zgrade i kuće bez naloga inspekcije.

Slično je bilo i na Bulevaru cara Lazara, ali i u Maksima Gorkog, te u užem centru grada, kao i u većini ulica na sremskoj strani pogotov u Petrovaradinu. Kod svih podvožnjaka zadržavaju se ogromne količine vode koje automobili ne mogu da savladaju. Naročito je teško na prilazima gradu iz pravca Temerina.

Čiste ulice od blata, izvlače vodu iz podruma

GOLUBAC - U opštini Golubac, gdje je na snazi vanredna situacija i danas se čiste ulice od blata, a voda se izvlači iz podruma stambenih objekata.

Načelnik Odjeljenja za vanredne situacije u Požarevcu Goran Đorđević rekao je da se situacija polako smiruje da su nadležni oko 3 sata ujutro uspjeli da uz pomoć pumpi uklone velike količine vode sa gradskih ulica.

"Tokom noći vatrogasno spisličake jedinice iz Gradišta i Požarevca kao i radnici Hidroelektrane "Ðerdap" i preduzeća "Georad iz Požarevca su pumpama crpeli vodu sa ulica", rekao je Ðorđević.

On je dodao da je zbog obilnih padavina došlo do bujičnih poplava koje su u centar opštine donele velike količine vode i da je posao crpljenje završen oko 3 sata ujutro.

"U gradu više nema vode i vrši se sanacija terena", rekao je Ðorđević dodavši da je najbitniji da juče popodne i tokom noći nije bilo ugroženih ljudi.

On je naveo i da su sinoć oko 23 sata pripadnici Sektora za vanredne situacije uspjeli da osposobe za teretni saobraćaj i put prema Požarevcu i prema Kladovu tako da se komunikacija nesmetano odvija u oba pravca.

"Trenutno se čisti teren od blata, mulja i šuta koji je voda nanela i voda se ispumpava iz podrumskih prostorija", rekao je Ðorođević dodavši da su i tu angažovani pripadnici vatrogasno spasilačke jedinice.

Prema njegovim riječima, tokom crpljena vode upotrebljeno je više pumpi kojim su raspolagali pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica kao i preuzeća HI "Ðerdap" i "Georad" iz Požarevca.

U Golupcu, lokalni štab za vanredne situacije je u stalnom zasjedanju i pomaže građanima koliko može, rekao je ranije danas načelnik opštinske uprave Vladica Buljubaša.

On je naveo i da osnovna škola vjerovatno samo danas neće raditi dodavši da takođe ne radi ni vrtić koji je pretrpio veće štete od obilnih padavina

Buljubaša je dodao da je vanredna situacija uvedena juče, a da su se danas građani pridružili nadležnim službama i čiste ulice od blata.

Prema njegovim riječima, formiane su i Komisije za procjenu štete koje su na terenu dok opština pomaže garđanima koliko može.

Na podrucju Golupca juče popodne pala je velika količina grada i kiše koji je razbijao prozore na kućama i izloge, a ulice su poplavljene.

Zbog obilnih padavina područje tog mjesta bilo je pod vodom koja je nanela velike količine blata, mulja, granja... a oticanje je sprečavao nasip koji to mjesto brani od izlivanja Dunava.