<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Opasnosti od poplava u BiH nema, od četvrtka nam stiže razvedravanje

Obilne padavine

Obilne padavine su u proteklih nekoliko dana zahvatile region, ali za razliku od Hrvatske i Srbije, u našoj zemlji nisu napravile veće probleme.

25. maj 2015, 12:00

Opasnosti od poplava zasad nema, a krajem sedmice se očekuje razvedravanje.
Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solaktvrdi da opasnosti od poplava zasad nema.

"Mi smo za sada relativno sigurni, ova količina padavina neće uzrokovati neke veće probleme, izlivanja rijeka i slično. Tokom jučerašnjeg dana i sinoć je bilo bujica u nekim područjima. Zasad nemamo nagovještaja o ozbiljnijim problemima. 

U narednom periodu se ne očekuju obilnije padavine, tako da nema potrebe za podizanjem upozorenja. Međutim, mi smo u stalnom kontaktu s kolegama, a stanovništvo će u slučaju potrebe biti blagovremeno obaviješteno
", kazao je Solak. 

Danas će biti oblačno s kišom, a kiše će biti i sutra, ali ne obilne.

Očekuje se između 5 i 10 litara kiše po metru kvadratnom. Vjetar će biti slab do umjerne jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 stepeni.

U srijedu će biti pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne u Bosni će biti sa slabom kišom. Poslijepodne u Hercegovini smanjenje oblačnosti. Vjetar će biti umjerene jačine, prijepodne i sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu Hercegovine od 9 do 13 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18, na jugu Hercegovine od 20 do 24 stepena.

U Hercegovini će u četvrtak biti sunčano vrijeme. U Bosni će prijepodne biti pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8, na jugu Hercegovine od 7 do 11 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19, na jugu Hercegovine od 20 do 24 stepena.

U petak će biti sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama ujutro će biti magle. Vjetar će biti slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7, na jugu Hercegovine od 7 do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 24 , na jugu Hercegovine od 22 do 25 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.