<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bitka za Palmiru:15 vazdušnih udara

Avioni sirijskog režima izveli su danas najmanje 15 vazdušnih napada u i oko grada Palmire, koji je u četvrtak pao u ruke snaga Islamske države (ID).

25. maj 2015, 12:00

Ovo su dosad najintenzivniji napadi snaga predsjednika Asada na Palmiru, a u njima je poginulo i najmanje četvoro civila, dok su desetine povrijeđene, ističe direktor Opservatorije za ljudska prava (OHR) Rami Abdel Rahman, a prenosi AFP.

Vjeruje se da je među pripadnicima ID bilo žrtava kada je pogođen jedan objekat vojne bezbijednosti. 

Napadi su bili usmjereni na nekoliko dijelova grada, od kojih su neki veoma blizu arheoloških ostataka iz grčko-rimskog perioda, koji su na listi svjetske baštine UNESCO-a. 

Predstavnik sirijske vojske je potvrdio ove napade, dodajući da su na njihovom udaru i nalazišta prirodnog gasa u Al-Hailu, kao i svi putevi koji vode u Palmiru. 

Prema jučerašnjem saopštenju OHR, otkad je osvojila Palmiru, ID je izvršila ekzekuciju nad 217 osoba, medu kojima je bilo 67 civila, uključujući i 14 djece. Neka od pogubljenja su izvršena odsijecanjem glave. 

Rami Abdel Rahman takođe saopštava da je ID u Palmiri uhapsila oko 600 ljudi. 

Sirijskih državni mediji su objavili kako su pripadnici ID u Palmiri pobili najmanje 400 civila, većinom žena, djece i staraca.