<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stradali usjevi, očekuju se nove padavine

Poslije jučerašnjeg nevremena, danas je na snazi narandžasti meteoalarm na području istočne, jugoistočne i jugozapadne Srbije.

25. maj 2015, 12:00

Metorolozi upozoravaju na nove padavine.

Najteže je bilo na području Golupca i Velikog Gradišta gdje je i noćas padala kiša. Pljuskova je bilo u Rasinskom i Pirotskom okrugu, u Beogradu i Novom Sadu.

Ulice Golupca juče su bile pod vodom koja je na pojedinim mjestima bilo visoka i jedan metar.

Bujice sa okolnih brda nanijele su velike količine blata i lišća koje je zakrčilo odvode, pa višak vode nije mogao da oteče u Dunav. Zbog nevremena je nestalo struje, pa nisu mogle da rade ni pumpe kojima bi se uklonila voda sa ulica.

Ipak, voda se tokom noći povukla. Nadležni su uspjeli da aktiviraju desetak pumpi većeg kapaciteta, tako da je jutros na ulicama Golupca ostao samo mulj.

Nadležne komunalne službe, uz pomoć građana, sada pokušavaju da uklone tragove jučerašnjeg nevremena. Posao im, međutim, otežava kiša koja i dalje neprekidno pada.

Zasjedao je i opštinski Štab za vanredne situacije i formirao komisiju koja bi trebalo da popiše nastalu štetu. Na području Golupca i dalje je na snazi vanredna situacija.

I na području Velikog Gradišta situacija se normalizovala. Otekla je voda koja se poslije obilnih padavina zadržala na ulicama, a nadležni su na terenu kako bi procenili štetu.

Predsjednik te opštine Dragan Milić rekao je Tanjugu da je na pojedinim ulicama bilo i do pola metra vode.

Srećom, grad je zahvatio samo manji dio teritorije Velikog Gradišta, tako da su prve procjene da šteta nije velika, javlja RTS.

Šteta  

Jučerašnje snažno nevrijeme koje je pogodilo istočni dio Paraćina napravilo je štetu od više desetina miliona dinara, smatra lokalna samouprava.

Kako javlja dopisnik RTS-a, komisije za procjenu su na terenu, mada je već sada jasno da su ratarske kulture na oko 400 hektara u Bošnjanu, Glavici, Davidovcu i

Plani potpuno stradale.

Najviše štete ima na kukuruzu, soji, povrtarskim zasadima i vinovoj lozi. Dan poslije nepogode gomile leda još uvijek su vidljive na poljima, ratari i stočari iz paraćinske opštine očekuju da im lokalna samouprava i država pomognu kako bi preživjeli ovu godinu.

Štab za vanredne situacije Novog Sada proglasio je redovnu odbranu od poplava na teritoriji čitavog  grada i vanrednu na teritoriji mjesnih zajednica Kovilj, Klisa, Slana Bara i Vidovdansko naselje.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da grad danas normalno funkcioniše, a da su najveći problemi trenutno na Klisi, Vidovdanskom naselju i u naselju zvanom Bangladeš, gdje su odvodni kanali začepljeni i voda je prodrla u dvorište i podrume kuća, prenosi Tanjug.

"Na teritoriji Kovilja juče su pala 142 litra kiše po kvadratnom metru, u Futogu nešto više od 100 litara, a na celoj teritoriji grada između 80 i 90 litara za osam sati, što su ogromne količine", prezentovao je Vučević podatke RHMZ na vanrednoj konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Štaba.

Prosječna količina padavina u maju u Novom Sadu je 60 litara po kvadratnom metru, ali za čitav mjesec.

Otvoren je dežurni telefon koji će biti u funkciji 24 sata (021/480-7758, 021/480-7789) na koji će građani moći da se jave i zatraže pomoć. U Kovilju je, kaže Vučević, osiguran privremeni smeštaj, ukoliko bude potrebe.

Na sjednici Štaba doneta je odluka i da se krene u procjenu štete, a građevinske inspekcije već su na terenu.

Vučević je ukazao i na neodgovorno ponašanje pojedinih građana koji su svoje septičke jame priključivali na atmosferske kanale ili su ih zatrpavali, čime su ugrožavali njihovu funkciju, što znači da je u pojedinim zonama grada bilo i subjektivne odgovornosti za stvaranje poplava.

Zbog toga su, dodao je gradonačelnik, građevinske inspekcije dobile nalog da prilikom procjene štete utvrde da li ima i subjektivne odgovornosti, a grad će sa svoje strane učiniti sve da obezbedi sredstva za pomoć najugroženijima.

"Prema prognozama RHMZ, i naredna dva dana će biti kritična, ali se ne očekuju tako obilne padavine", rekao je Vučević i dodao da su sve gradske službe u maksimalnoj pripravnosti i da će i narednih dana mehanizacija i ljudstvo biti na terenu.

Grad veličine lJešnika, uz jaku kišu i olujni vetar, pogodio je prijepoljsko selo Orašac i potpuno uništio zasade malina.

Predsjednik savjeta te Mesne zajednice Ismail Bjelak rekao je Tanjugu da je nevreme trajalo oko 15 minuta, a grad je pogodio čitavo selo i nanio stoprocentnu štetu zasadima maline.

"Protivgradna zaštita nije dejstvovala, iako su stanici u tom mestu dopremljene rakete. Međutim, strelac nije imao ni poziv ni dozvolu da ispali rakete", navodi Bjelak.

Prema njegovim riječima, još se prikupljaju informacije o nastaloj šteti, nakon čega će izveštaj biti prosleđen lokalnoj samoupravi.

"Zatražićemo od opštine da nam pomogne u nadoknadi štete, a deo malinara iz Orašca je osigurao svoje zasade", kaže Bjelak.

Manji porast vodostaja na petnaestak rijeka

Na petnaestak reka u Srbiji danas, kao i za naredna dva dana prognoziran je umjeren i manji porast vodostaja.

Na Jadru, Kolubari, Ljigu, Ubu i Tamnavi "vodostaji će biti u manjem i umjerenom porastu tokom 26. i 27. maja", saopštio je Republički hidrometeorloški zavod.

Moguće je i da na te četiri reke vodostaji dostignu i prevaziđu upozoravajući nivo, navodi RHMZ u upozorenju na svom sajtu.

Na pritokama gornjeg toka Zapadne Morave, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lugomiru, Lepenici, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će 26. i 27. maja biti u manjem i umjerenom porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

RHMZ je za danas i sutra prognozirao i veće padavine, lokalno i do 20 do 40 litara po kvadratnom metru za tri časa.

Sutra će na istoku i jugoistoku biti promenljivo oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno se očekuje veća količina padavina, moguć je i grad.

RTS