<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hag zvanično traži Šešelja nazad

U Ministarstvo pravde Srbije stigao je dopis iz Haškog tribunala o povratku lidera SRS i haškog optuženika Vojislava Šešelja u tu ustanovu.

25. maj 2015, 12:00

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je prethodno rekao da će po dobijanju zahtjeva Žalbenog veća Haškog tribunala za povratak Šešelja u pritvorsku jedinicu, Vlada postupiti po zakonu Srbije i u skladu sa međunarodnim javnim pravom.

Sedam mjeseci od povratka iz Haga, Vojislav Šešelj bi uskoro ponovo mogao da se nađe u ćeliji u Sheveningenu. Međutim, ostalo je nejasno kako je Žalbeno vijeće Haškog tribunala donijelo odluku o povratku Šešelja, bez izjašnjavanja Pretresnog veća koje mu sudi.

Za to vrijeme radikali poručuju da se njihov lider ni po koju cijenu neće predati dobrovoljno, ali da se neće ni skrivati. Potpredsjednica SRS-a Vjerica Radeta navodi da su stranačke kolege zabrinute zbog Šešeljevog zdravlja.

"Mi oko njega smo veoma zabrinuti zato što je predsjednik počeo da prima hemoterapiju, i ako se vrati u Hag on će prekinuti sa tom hemoterapijom i to može biti fatalno", rekla je Radeta, nakon objave informacije da Hag zahtijeva da se Vojislav Šešelj do 26. maja nađe u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.