<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šveđani olakšavaju zapošljavanje strancima

Johansson je upozorila da ovakav način zapošljavanja neće stvoriti velik broj novih poslova.

26. maj 2015, 12:00

Švedska vlada u ponedjeljak je predstavila novi način zapošljavanja visokoobrazovanih mladih profesionalaca iz inozemstva. Sustav bi na snagu trebao stupiti u idućih godinu dana.

Kako prenosi švedsko izdanje portala The Local, jedan od ciljeva švedske vlade lijevog centra je smanjiti nezaposlenost na najnižu razinu u EU do 2020. godine. No, nezaposlenost u ovoj skandinavskoj državi posljednjih je godina 'zapela' na oko 8 posto.

Kako bi je smanjili, ministrica zapošljavanja Ylva Johansson predstavila je plan kako pokrenuti rast zaposlenosti, u koji je uključen i način bržeg zapošljavanja visokoobrazovanih mladih stranaca. Ona je pojasnila da je do svog prijedloga došla putem razgovora sa stručnjacima iz industrija koji su joj preporučili kako da mlade obrazovane strance, koji su tek stigli u Švedsku, zaposle na mjestima gdje je potražnja za takvim kadrovima velika.

- Potpuno je sumanuto da ovi visoko stručni ljudi dođu i da ih onda ne možemo staviti na tržište rada – rekla je ministrica novinarima.

Iako planovi još nisu zgotovljeni, u teoriji bi, primjerice, doktor koji čeka da dobije certifikat iz matične zemlje, mogao dobiti posao kao medicinski tehničar u međuvremenu.

Johansson je upozorila da ovakav način zapošljavanja neće stvoriti velik broj novih poslova. Švedski statistički zavod, inače, predviđa da će stopa nezaposlenosti ove godine pasti na 7,5 posto, a iduće na 7,3 posto, uglavnom zbog zapošljavanja stranaca. U razdoblju od siječnja 2014. do siječnja 2015., u Švedskoj je zaposlena 81 tisuća stranaca.

Švedski zavod za zapošljavanje u studenom 2014. objavio je da je 71% visokoobrazovanih neeuropljana 2013. godine bilo zaposleno, u usporedbi sa 58% 2005. godine.

croexpress.eu