<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Grčkoj ističe vrijeme za dogovor s kreditorima

Grčkoj ističe vrijeme za postizanje sporazuma o reformama s kreditorima, bez kojeg neće biti novih fondova za Atinu, upozorio je šef Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) Klaus Regling.

26. maj 2015, 12:00

"Ostalo je još malo vremena", rekao je Regling za današnje izdanje lista "Bild".

"Zbog toga danonoćno radimo na sporazumu. Bez sporazuma s kreditorima, Grčka neće dobiti nikakve nove zajmove. Tu je i opasnost od bankrota. Mnogo rizika je s tim povezano", dodao je Regling.

Regling je upozorio da bi čak i neplaćanje MMF-u bilo opasno, jer bi uticalo na druge zajmodavce, prenio je Rojters.

"S druge strane, paket pomoći može samo da produži zajmove, kada reforme budu sprovedene. To je sada slučaj i to je jedini način da Grčka povrati zdravlje svoje fiskalne ekonomije", zaključio je Regling.

Grčka ljevičarska vlada već mjesecima pregovara sa kreditorima (MMF, EU i Evropska centralna banka) u pokušaju da otključa isplatu posljednje tranše kredita pomoći vrijedne 7,2 milijarde evra. Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme tržišta rada, fiskalne poltike i povećanja poreza na dodatu vrijednost, koje zahtjevaju kreditori, a koje vlada u Atini oklijeva da sprovede.