<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rekreativna zona Banjaluke - Jer sutra više nećete moći...

Bitnije vam je da li se to brdo zove Banj brdo ili Šehitluci? Imate istoriju u malom prstu? O tome volite voditi raspravu, biti najmpametniji, a pojma nemate šta vam trubi iza vlasite guzice...

26. maj 2015, 12:00

Građani Banjaluke, korisnici Banj brda i ostali, vlasti Grada Banjaluke, prijatelji, dame i gospodo, odvojite par minuta vremena, pa pročitajte ono što sam pisao pola sata. Bar toliko ispoštujte.

Da ne kažemo da nismo upozorili, evo malo podsjećanja, a vi vidite šta ćete činiti! Sigurno ste i vi među njima, sigurno su vaše komšije među njima, možda baš i vaša djeca...

Da vam kažem nešto:


-Sutra vas neće biti gore ukoliko samo lajkujete iz svoje sobe.

-Sutra nećete više udisati svjež vazduh, već ćete za rekreaciju ići u smrdljive i vlažne podrume.

-Sutra nećete više moći pustiti svoje dijete da trčkara do vrha Banj brda i da ga u povratku u naručju nosite, jer se umorilo od zdravog trčanja, a ne od igranja video igrica ili igranja u zagušljivim igraonicama.

-Sutra nećete moći gurati kolica sa svojom bebom,koja kao i vi uživa u svježem vazduhu.

- Sutra nećete više moći učiti dijete da vježba u prirodi, na mirnom mjestu.

-Sutra nećete više moći prijateljima reći za koliko ste se vremena danas popeli, za koliko ste vremena istrčali ili odvozili bicikl, jer više nećete imati vremena ni volje za takve stvari.


-Sutra nećete imati ugodnu upalu mišića i zdrav osmijeh na licu, već ćete biti mrzovoljni na sve oko sebe i svi će vam biti krivi za vaše probleme.

- Sutra nećete moći organizovati fitnese u prirodi, jer pješke nećete lako moći.

-Sutra doktori više neće moći uputiti svoje pacijente da šetaju do vrha, do spomenika.

-Sutra nećete imati više Banj brdo onakvo na kakvo ste navikli posljednjih 10 godina.

-10 godina uživanja ćete baciti i zaboraviti?

-Sutra ćete moći doći automobilom, popiti kafu u vratiti se. Da li vam je to uživanje?

Ako jeste, ništa onda...Ako nije, šta onda čekate?

Bitnije vam je da li se to brdo zove Banj brdo ili Šehitluci. Imate istoriju u malom prstu. O tome volite voditi raspravu, biti najpametniji, a pojma nemate šta vam trubi iza vlasite guzice. A šta ste to uradili za tradiciju svoga naroda osim šupljih rasprava?

Neće se zvati ni Banj brdo, ni Šehitluci, zvaće se Rekreativna zona Banjaluke! Tako ćete sva svoja istorijska prepucavanja raditi na drugom mjestu.

Problemi su nam iza leđa. Trubiće vam automobil, pa će vas izgurati na već uskom putu na kojem u nekim momentima ni za pješake nema mjesta.  

EVO PAR RIJEČI SAOBRAĆAJNOJ POLICIJI

U povratku isti taj automobil mogao bi naletjeti na vaše dijete i na vas. Vozač će biti kriv, život će biti ugašen, a svi ćemo reći "eto šta se desilo, strašno, ovo je neviđeno" i ubrzo zaboraviti i šta ste rekli i šta se desilo.
Reći će pametni: "Mi smo ograničili brzinu na 40 km/h. Saobraćaj će se regulisati znakovima. Postoji policija. Ma da, baš ćete ograničiti nekoj budali brzinu. Svaki dan ih nekoliko prođe na crveno, a vi ćete znakovima ograničiti brzinu? Smiješno! Zapamtite ovo što sam napisao, pa se "vidimo" kada se desi nesreća!  

ZA INŽENjERE SAOBRAĆAJA

Zar treba biti naučnik i vidjeti da je profil ceste toliko uzak da se ni dva automobila ne mogu mimoići, a kamoli da se ti automobili mimoilaze sa ovolikim brojem pješaka.
Zar treba biti naučnik i zaključiti da se automobilski saobraćaj NE SMIJE MIJEŠATI SA PJEŠAČKIM SAOBRAĆAJEM, pogotovo na onako strmoj, uskoj i nepreglednoj saobraćajnici.
Zar nije apsurd da ste zabranili saobraćaj biciklima, a sada otvarate saobraćaj automobilima?
Otjeraćemo pješake! Da to je jedno od mogućih rješenja, zabraniti pješacima soabraćaj.
I zbog toga vas sutra neće biti na Banj brdu.
Zbog toga nećemo imati priliku napraviti prvu Rekreativnu zonu Banjaluke koja će biti zona pješaka i rekreativaca, zona kulturnih događaja, zona ugostiteljskih sadržaja podešenih za pješake.  

EVO PAR RIJEČI GRADKOJ UPRAVI

Zar Banjaluka ne može razviti brend Rekreativne zone grada i ponuditi to građanima Banjaluke, školarcima i omladini Banjaluke koji ne znaju dalje od kafane.
Zar Banjaluka ne može razviti brend pješačenja i rekreacije i ponuditi to turistima? Dajte im štapove, turističkog vodiča i pustite ih da im kroz šetnju objasne cijelu istoriju Banjaluke, Banj brda, pa i ove akcije. Upravo kada im objasne stići će do vrha. Pa neka odmori i u renoviranom motelu (kao što vidite, ništa nemamo protiv motela, naprotiv), uvalite mu popularni banjalučki ćevap, uzmite mu pare i stavite u kasu TOBL-a i od toga finansirajte radnike koji će čuvati Banj brdo. Uz jelo, predložite mu da ne ode baš danas iz Banjaluke, već mu ponudite sutradan rafting na Vrbasu.
Zaradite pare od prirode, od novih sadržaja u gradu! Zar je restoran sve što grad može ponuditi?
Zaradite pare od kojih ćete plaćati radnike. Radnici će pored čuvanja Banj brda dizati rampu svim onima koji ne mogu otići na Banj brdo zbog smanjene fizičke pokretljivosti, tj. osoba sa invaliditetom. Njima će dići rampu i pustiti ih neka prođu svojim automobilima. Isto tako, dići će rampu svakoj starijoj osobi koja ne može da ode pješke do vrha brda, a voljela bi.


To je nekoliko automobila dnevno, a ne cijeli saobraćaj!

Organizujte prevoz turistima koji ne žele da pješače do vrha brda ili nemaju vremena. To je jedan - dva autobusa dnevno. Ali zato im to naplatite i stavite u kasu TOBL-a.

Organizujte prevoz svim građanima koji ne žele da pješače, jednostavo neće da se znoje. Zar je to problem?

Napravite Rekreativni vozić.


Uradite bilo šta!

Da li trebam još slikovitije da objašnjavam? Neko će reći da sam uradio fotomontažu ovih fotografija!