<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pronađen grob kozačkog vođe Jermaka?

JEKATERINBURG

Arheolozi u regionu Tjumen, na zapadu Sibira, u Rusiji, pronašli su prvu potvrdu legende o grobnici kozačkog vođe Jermaka, poznatog kao Osvajač Sibira.

26. maj 2015, 12:00

"Arheolozi su pronašli humku u blizini šume u naselju Begiševskoje, gdje je, prema legendi, sahranjen Jermak", rekao je vođa ekspedicije Aleksandar Adamov.

"Koristili smo mapu iz 1906. godine koju je uradio regionalni istraživač Vasilij Filimonov. Mapa je nacrtana u skladu sa izjavama mještana. Filimonov je rekao da je grobno mjesto locirano na brdu u blizini šume i obradive zemlje. Mi smo provjerili tu informaciju i našli smo humku, koja se nalazi nedaleko od mjesta gdje se, prema legendi, odigrala posljednja Jermakova odlučujuća bitka", rekli su naučnici.

Prema riječima Adamova, naučnici su na brdu pronašli grobnice koje datiraju iz 10. ili 11. vijeka.

"Sada ćemo istraživati teren geoskeniranjem da vidimo da li ima više grobnica, a nakon toga ćemo krenuti u iskopavanja", rekao je on, a prenosi TASS.

Adamov je dodao da je za ovo istraživanje arheolozima potrebna oprema u vrijednosti od oko 600.000 rubalja. On je dodao da, ako sva dokumenta i sredstva budu pribavljeni, iskopavanja bi mogla da počnu u avgustu.

Jermak Timofejevič je bio kozački ataman iz 16. vijeka, koji je predvodio rusko osvajanje Sibira u vrijeme cara Ivana Groznog.

On je 1581. godine predvodio vojnu ekspediciju protiv sibirskog kana Kučuma, što je obilježilo početak ruskog osvajanja regiona. Jermak je umro 6. avgusta 1585. na rijeci Vagai.