<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Palmiri vrijeme ništa ne može, ali mogu ljudi

Palmira, drevni grad od bijelog kamena, smješten je u vreloj sirijskoj pustinji.

26. maj 2015, 12:00

Ovaj dragulj stare arhitekture nedavno je zauzela Islamska država, čija vojska preti da će uništiti sva njegova neprocenjiva blaga.


Kakva šteta bi u tom slučaju bila naneta najbolje znaju oni koji su je posetili. 

Taj grad koji već dva milenijuma odoleva zubu vremena zapravo čine tri naselja.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na severu se nalazi distrikt Zenobija, koji je dobio ime po vladarki čije se Palmirensko carstvo protezalo od Turske do Egipta i Saudijske Arabije. 

U tom delu su tragovi kamenih temelja i dve vizantijske crkve, budući da je Palmira primila hrišćanstvo u petom veku.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na istoku je impresivni hram Baal-Šamin koji potiče iz 17. godine pre nove ere i posvećen je feničanskom bogu oluja i plodnih kiša. Nekada je bio deo mnogo veće strukture, ali i u ovom trošnom izdanju vam može oduzeti dah.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U distriktu Alat, nazvanom po preislamskoj arapskoj boginji, nalazi se prelep i odlično očuvan amfiteatar, agora s malom fontanom i hramom iz prvog veka posvećenog Nebu, mesopotamskom bogu mudrosti. Tu je i niz od četiri velika granitna stuba, napravljena od kamena dopremljenog iz Egipta.

Belov hram
Belov hram

Usamljen i izdvojen od te tri oblasti nalazi se Belov hram, sagrađen 32. godine pre nove ere, najlepša i najbolje očuvana građevina Palmire. 

U njegovoj arhitekturi primetni su uticaji drevnog bliskoistočnog i rimskog stila, a izbliza možete videti reljef koji oslikava Bela na konju pored Herkula i niza rimskih božanstava.

Beta / SANA via AP
Beta / SANA via AP

Palmira je prepuna senovitih uglova i zidova u kojima možete “razgovarati” s duhovima prošlosti ovog podneblja. 

Palmira je jedinstvena mešavina različitih uticaja zbog njene bogate i burne istorije – kroz nju su prošli krstaši, Otomanska imperija, Rimljani, bila je na teritoriji Seleuklidskog carstva, a dobar deo prošlosti preko nje je prolazio Put svile. 

Ona je oduvek bila jedna od najvažnijih raskrsnica svetskih puteva. Ako zbog svog položaja bude uništena, svet će biti na nenadoknadivom gubitku.