<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SAD: Rusi pale leševe svojih vojnika

Rusija toliko želi da sakrije učešće svoje vojske u Ukrajini da je kupila mobilne krematorijume kako bi uništila tijela svojih poginulih vojnika, piše Blumberg.

26. maj 2015, 12:00

Blumberg navodi da to tvrde poslanici SAD koji su ovog proleća putovali kroz Ukrajinu.

Sjedinjene Države i NATO dugo tvrde da se nekoliko hiljada ruskih vojnika bori uz separatiste u istočnoj Ukrajini, kao i da vlada Rusije ne samo da krije učešće svoje vojske, nego i smrt svojih vojnika.

„Ruski lideri su sve manje i manje sposobni da sakriju činjenicu da se njihovi vojnici bore i umiru u velikom broju u Ukrajini“, istakao je u martu zamenik generalnog sekretara NATO Aleksander Veršbou. 

Kako se navodi, otuda i ekstremne mere kako bi se uništili dokazi. 

„Rusi pokušavaju da sakriju svoje žrtve tako što sa sobom nose mobilne krematorijume. Oni svoju umešanost ne kriju samo od sveta već i od ruskog naroda“, navodi predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za oružane snage, republikanac Mek Tornberi. 

Tornberi ističe da je video dokaze o krematorijumima i od izvora iz SAD, ali i iz Ukrajine. On, kako navodi, ne može da daje više detalja o poverljivim informacijama, ali insistira da veruje u te izveštaje. 

Predstavnik Set Maulton, bivši oficir vojske SAD i demokrata u Odboru Predstavničkog doma za oružane snage je bio sa Tornberijem u Ukrajini krajem marta. On je tada tvitovao o mobilnim krematorijumima, ali nije otkrio svoje izvore. 

Kako ističe, te informacije nisu samo došle sa ukrajinske strane. 

„Čuli smo o tome iz više izvora dok smo bili tamo, dovoljno da budem siguran u istinitost informacije“, ističe Multon. 

I Tornberi i Multon su saglasni sa procenama Veršboua da ruski predsednik Vladmir Putin pokušava da održi stav da se njegovi vojnici ne bore u Ukrajini. 

Prema Multonovim rečima, dokazi o mrtvim ruskim vojnicima bi izazvali Putinu probleme u njegovoj zemlji. 

Ruski i ukrajinski blogeri i aktivisti zbog toga sastavljaju listu ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini, uključujući i detalje o njihovoj službi, kao i okolnosti njihove smrti. Osim toga, nove organizacije u Rusiji koje predstavljaju porodice vojnika izašle su u javnosti i izazvale Putinovu zvaničnu priču. 

„Rusija očigledno ima problema u svojoj zemlji zbog žrtvi koje imaju u tom ratu. Činjenica da su se okrenuli spaljivanju tela svojih vojnika je užasavajuće i sramno“, navodi Multon. 

Postojali su nepotvrđeni izveštaji o tome da Rusija koristi mobilne krematorijume već mesecima, uključujući i procurele snimke na kojima se to vidi. Međutim, nikada poslanici SAD nisu zvanično potvrdili da američki zvaničnici veruju u te tvrdnje. 

Direktor ukrajinske bezbednosne službe Valentin Nalivajčenko rekao je u januaru da je sedam krematorijuma na kamionima u periodu od četiri dana prešlo u njegovu zemlju. 

„Svaki od tih krematorijuma može da spali osam do deset tela dnevno“, rekao je on tada. 

Za mnoge u Vašingtonu ruske žrtve predstavljaju retku Putinovu slabu tačku, onu koju bi trebalo koristiti osim obezbeđivnja oružja ukrajinskoj vojsci.