<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Drama u Cirihu: Hapšenje čelnika FIFE, sumnja u korupciju ogromnih razmjera!

Jutros je švajcarska policija u Cirihu uhapsila nekoliko čelnika FIFE pod sumnjom u korupciju, reketarenje i pranje novca.

27. maj 2015, 12:00

Policija je potvrdila kako je uhapsila šestero fudbalskih čelnika na zahtjev SAD-a. U hapšenju učestvuju i pripadnici američkog FBI-a, prenose mediji

Kako se saznaje, među uhapšenim nije aktualni predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, ali je, kako CNN javlja, i on također pod istragom.

Iz FIFA-e do sada nije bilo nikakvih komentara na pomenuta dešavanja, a švajcarski mediji tvrde da je među privedenima i zamjenik predsjednika FIFA-e Jeffrey Webb.

Pažnju javnosti privukla je činjenica da se policijska operacija desila dva dana uoči 65. Kongresa FIFA-e koja će se u petak održati upravo u Cirihu i na kojem će biti biran novi predsjednik ove organizacije.

Američko ministarstvo pravosuđa obznanilo je kako je podignuta optužnica protiv 14 djelatnika FIFA-e, a nekoliko sati nakon akcije novinarima se obratio portparol FIFA-e Walter De Gregorio.

De Gregorio je odmah u uvodu demantirao vijest kako je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter pod istragom zbog sumnje da je zajedno sa svojim suradnicima sudjelovao u raznim kriminalnim djelima od pranja novca do primanja mita.

"Vidio sam što mediji pišu, pratio sam društvene mreže, ali odmah vam moram kazati jednu stvar; ni predsjednik Blatter ni glavni tajnik Jerome Valcke nisu uhićeni, a nisu ni pod istragom", poručio je De Gregorio, koji je otkrio kako je FIFA 19. studenog prošle godine švicarskoj policiji predala "Garcijin izvještaj", kako bi se pokrenula istraga oko korupcije u FIFA-i.

"Mi smo Državnom odvjetništvu u Švicarskoj predali Garcijine spise, oni su otvorili istragu i sve oko te istrage možete njih pitati. Ponavljam, mi smo 19. studenog prošle godine zatražili istragu, mi smo to htjeli! Svjesno smo to napravili, iako smo znali što se može dogoditi. Ovo je dobro za FIFA-u. Možda nije sjajno za našu reputaciju, ali je dobro zbog čišćenja naših redova. To je upravo bio cilj. U našem je interesu da odgovorimo na sva pitanja kako bismo došli do istine. FIFA je u ovom slučaju, kao što je i objavljeno, oštećena strana. Stoga pozdravljamo sve istrage i želimo surađivati sa svima", rekao je De Gregorio.