<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Koja zemlja je u najvećem riziku od terorističkog napada?

Novi izvještaj...

27. maj 2015, 12:00

Zapadne zemlje, uključujući Francusku, Njemačku i Australiju, su pod puno većom prijetnjom ekstremnih islamista nego godinu dana prije, upozorilo je novo izviješće jedne od vodećih svjetskih menadžment kompanija koje se bave procjenom sigurnosti u svijetu.

Devet zemalja (uključujući Belgiju, Kanadu, Nizozemsku, Estoniju, Irsku i Norvešku) su također pod povećanom rizikom od terorističkih napada, posebice zbog rastućeg utjecaja Islamske države kao i al-Qa'ide. Za Estoniju prijetnja ne dolazi s Bliskog istoka, već izviješće kaže kako je uzrok povećanog rizika ruska agresija.

Naime, uz veliku prijetnju islamskih terorista, kompanija Aon Risk Solutions, izvijestila je kako više nije nezamislivo da postoji više oružanih sukoba koji se odvijaju na granici Rusije.

Od devet spomenutih država, tri su nedavno bile žrtvom terorista u napadima koji su šokirali svijet i ostavili za sobom desetke mrtvih.

U posljednjem izviješću napominje se kako je rizik od terorizma globalno smanjen, no da se situacija znatno pogoršava u manjem broju država.

Smanjen rizik od terorizma i političkog nasilja u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u Albaniji, Hrvatskoj i Češkoj.

I u Tunisu je razina prijetnje smanjena, što je dobra vijest nakon što je u terorističkom napadu na muzej Bardo poginuo 21 turist.

Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo zadržale su 3. stupanj opasnosti od terorističkih napada kao i prošle godine, a Slovenija i Crnu Goru imaju 2. stupanj. Hrvatska pak od zemalja u okruženju ima najniži rizik od terorističkog napada.



Izvor Jutarnji list