<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sankcije Rusiji dobre samo za uništenje Evrope

VARŠAVA

Politika sankcija koju EU sprovodi pod pritiskom SAD djelotvorna je samo za uništenje Evrope, piše poljski dnevnik "Observator politični".

27. maj 2015, 12:00

"Politika ekonomskih i političkih sankcija prema pojedincima koju protiv Ruske Federacije sprovodi EU zajedno sa SAD, to je politika uništenja Evrope. Njihov cilj je trajno pogoršanje društvenih, ekonomskih i političkih odnosa između EU i Rusije", navodi list.

Prema pisanju lista, najveću korist od ove politike imaju SAD jer odsustvo Rusije samo slabi Evropu, dok Kina dobija energetski potencijal od Moskve.

U tekstu se dodaje da je "ukrajinski eksperiment propast" i da je za haos u toj zemlji odgovorno nestručno rukovodstvo, pošto Kijev ne želi da sprovede neophodne reforme.

"EU se pridruživanjem američkim sankcijama Rusije umiješala u sprovođenje nečijih interesa. Stav Brisela je najbolji mogući poklon Kini jer kompanije iz te zemlje zamjenjuju evropske predstavnike na ruskom tržištu i to donosi veliki profit ako se uzme i u obzir plan obnove projekta 'Put svile'", ističe autor teksta.

Autor se pita zašto su uopšte uvedene sankcije Rusiji, koje su štetne po Evropu, dok Moskva u protekla dva mjeseca potpisuje više desetina okvirnih sporazuma sa Kinom, Indijom i drugim zemljama u razvoju sa ogromnom potencijalom.