<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

FIFA u krizi kakva do sada nije zabilježena!

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) ima problema kakve nije imala u svojoj 111 godina dugoj istoriji.

27. maj 2015, 12:00

Klupko korupcije i svakojakih drugih mahinacija i nepodopština konačno je počelo da se odmotava. Sve je počelo hapšenjima visokoh funkcionera koje više priliči gangsterskim filmovima - u zoru, u luksuznom hotelu u Cirihu.

Kandidat na izborima za predsednika FIFA, jordanski princ Ali bin el Husein, povodom hapšenja zvaničnika FIFA, rekao je da je ovo tužan dan za fudbal.

"Ovo je tužan dan za fudbal", rekao je Ali novinarima agencije AFP, prenosi RTS.

Fudbalsku federaciju potresa veliki skandal, ali ovaj – a ovo nije moguće dovoljno naglasiti – znatno je veći nego svi raniji.

 Pokrenute su dvije kriminalne istrage zbog korupcije u globalnom fudbalskom vladajućem tijelu, a sedam visokih funkcionera uhapšeno je u ranu zoru u Cirihu, po optužbi Sjedinjenih Američkih Država.

Odvojeno od toga, švajcarski tužioci pokrenuli su slučaj kojim će istražiti proces dodijeljivanja domaćinstava Svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, koji su dobili Rusija i Katar.

Bez obzira na sve, FIFA planira da održi predsjedničke izbore po planu, dakle u petak.

Policija je u Cirihu izvela akciju hapšenja rano jutros, a optužbe, koje dolaze iz SAD, uključuju pranje novca, reketiranje i prevare. Predstavnici sportskih medija i firmi za promociju sporta navodno su bili uključeni u plaćanje mita finkcionerima FIFA i njenih podorganizacija, u ukupnom iznosu većem od 100 miliona dolara, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo pravosuđa.

Savezni sud u Njujorku otpečatio je optužnicu od 47 tačaka za organizovanje reketiranja i korupciju protiv 14 optuženih, među kojima su i devetorica funkcionera SvJetske fudbalske federacije. Među optuženima su dvojica sadašnjih potpredsjednikam FIFA, kao i bivši i sadašnji predsjednici Konfederacije fudbala Severne, Centralne Amerike i Kariba (KONKAKAF). Sedmorica su uhapšena u Švajcarskoj.

Ukupno 14 osoba je optuženo za zavjere, reketiranje, prevare u prenosu novca i njegovo pranje. Njihov plan za bogaćenje kroz međunarodni fudbal trajalo je 24 godine.

Optužnicu je objavila ministarka pravde SAD Loreta I. Linč, zatim vršilac dužnosti državnog tužioca Keli Ti Kari, direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Bi Kami i šef Američke poreske službe za krivične istrage Ričard Veber.

Švajcarske vlasti uhapsile su sedmoricu optuženih na zahtjev SAD. Uhapšeni su Džefri Veb, potpredsjednik Fife i predsjednik KONKAKAF-a, Eduardo Li, član Izvršnog komiteta Fife, funkcioner KONKAKAF-a i predsednik Fudbalskog saveza Kostarike, Hulio Roća, oficir za razvoj Fife i predsjednik Fudbalskog saveza Nikaragve, Kostas Takas, Euhenio Figeredo, Rafael Eskivel i Žoze Marija Marin. 

Kao krivi su se izjasnili Čarls Blejzer, bivši dugogodišnji generalni sekretar KONKAKAF-a i predstavnik SAD u izvršnom komitetu FIFA; zatim Žoze Havila, vlasnik i osnivač međunarodnog sportsko-marketinškog konglomerata „Trafik grup"; kao i dve Haviline kompanije, „Trafik sports internešnel" i „Trafik sports Ju-Es-Ej".

"Optužnica navodi korupciju koja je široko rasprostranjena, sistematska i duboko ukorenjena, kako u inostranstvu, tako i ovdje u Sjedinjenim Državama. Ona se prostire na bar dvije generacije fudbalskih funkcionera, koji su, kako se navodi, zloupotrijebili svoje položaje povjerenja da bi dobili milione dolara mita. A to je duboko oštetilo mnoštvo žrtava, od mlađih liga do zemalja u razvoju, koje bi trebalo da imaju koristi od prihoda koji donose komercijalna prava tih oganizacija, do navijača širom svijeta", rekla je ministarka Linč.

Ministarstvo pravosuđa Švajcarske (FOJ) blokiralo je račune u nekoliko banaka poslije hapšenja zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije.

Stav Gerija Linekera saglasan je sa stavom velike većine bivših i sadašnjih fudbalera

Kako prenosi agencija Rojters, FOJ je blokiralo račune za koje se sumnja da je preko njih tekao novac za podmićivanje.

"U skladu sa tri zahteva američkog pravosuđa za pravnu pomoć, FOJ je naložilo blokadu računa u nekoliko banaka kroz koje je tekao koruptivni novac", saopštila je kancelarija FOJ.

Kancelarija švajcarskog javnog tužilaštva saopštila je da je pokrenuta zasebna istraga protiv deset "nepoznatih lica osumnjičenih za pronjeveru i pranje novca" u vezi sa davanjem organizacije Mundijala Rusiji i Kataru.

Kako je navedeno, "tužilaštvo je došlo do elektronskih podataka i dokumenata u sjedištu FIFA kao deo istražnog procesa".

Švajcarska federalna policija saopštila je da će ispitati desetoricu članova Izvršnog komiteta Fifa, koji su učestvovali u glasanju u decembru 2010. godine.

Čeka se reakcija

Predsjednik UEFA Mišel Platini zakazao je sjednicu Izvršnog komiteta povodom istrage koja se vodi protiv zvaničnika FIFA.

"Naš Izvršni komitet sastaće se u srijedu popodne, a za sutra je zakazana sjednica predstavnika svih nacionalnih asocijacija, tako da nema šta da se kaže do večeras, ili sutra ujutro", rekao je Platini.