<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Visu i Komiži britanski ratni veterani odali počast svojim suborcima i partizanima

U Visu i u Komiži, u organizaciji Britanskog Veleposlanstva u Zagrebu, održana je godišnja komemoracija za poginule ratne veterane i partizane.

28. maj 2015, 12:00

U pratnji dvadesetak članova obitelji, britanskog vojnog izaslanika, pukovnika Tonya Brumwella, te predstavnika lokalnih vlasti Visa i Komiže, britanski ratni veterani sudjelovali su na komemoracijama u Visu na Britanskom groblju kod Češke vile i kod Križa, gdje se nalazi spomenik Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu, a potom su u Komiži položili vijence ispred spomenika poginulim partizanima, te na lukobranu ispod spomen-ploče postavljene poginulim mornarima Kraljevske ratne mornarice u Jadranskom moru. Nakon toga su, prema pomorskoj tradiciji, na glavi komiškog lukobrana bacili vijenac u more.

Ove godine komemoraciji su nazočili tek trojica britanskih veterana iz Drugog svjetskog rata, pukovnik Peter Bickmore i Reg Ellis i, po prvi put sir Derrick Holden Brown, kako bi se još jednom poklonili i položili vijence svojim palim suborcima, pripadnicima britanskih oružanih snaga u Drugom svjetskom ratu.



Izvor: Moj otok Vis