<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Direktorica JU Djeca Sarajeva će odgovarat za trovanje djece

Inspekcija podnijela izvještaj

Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije podnio je danas Tužilaštvu KS Izvještaj o postojanju osnova sumnje o izvršenom krivičnom djelu iz člana 234. Krivičnog zakona FBiH, koji se odnosi na proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih živežnih namirnica, protiv odgovornog lica JU "Djeca Sarajeva", prenosi bh. novinska agencija Patria.

28. maj 2015, 12:00

Sanitarni i veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su u proteklom periodu provodili intenzivne inspekcijske radnje kako bi se rasvijetlio slučaj trovanja hranom u vrtićima JU "Djeca Sarajeva", što je rezultiralo podnošenjem Izvještaja Tužilaštvu KS.

Pored toga, Tužilaštvu KS, koje će voditi dalji postupak, dostavljena je i sva dokumentacija u vezi sa ovim predmetom, kojom raspolaže Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS.

Podsjećamo, u masovnom trovanju djece u JU Djeca Sarajeva krajem aprila od 217 djece sa simptomima trovanja hranom njih 55 je zadržano na KCUS-u. Naknadno je utvrđeno da je u hrani koju su djeca konzumirala 20. i 21. aprila pronađena salmonela.

Iako su brojni roditelji tražili da direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović Halilović podnese ostavku ona je to odbijala učiniti.