<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Erdoganov rat protiv kritički nastrojenih medija zahuktava se pred izbore u Turskoj

"Sa mentalitetom diktatorskog režima, neko vas može proglasiti neprijateljem, i linčovati vas sa prethodno pripremljenim tužiocima i sudijama..."

28. maj 2015, 12:00

Američki novinar i pisac kazao je u srijedu da je predsjednik Tayyip Erdogan obustavio njegovo proglašenje počasnim građaninom i proglasio ga državnim neprijateljem, kako rat turskog lidera protiv kritički nastrojenih medija postaje sve intenzivniji pred junske izbore.

U onome što protivnici vide kao dio kampanje da su utiša nezadovoljstvo, Erdogan često javno kritikuje medijske kuće uključujući New York Times i turski dnevni list Hurriyet, dok je glavni tužilac ovog mjeseca nastojao da zatvori dvije TV stanice, za koje se smatra da su protivnici vlade, pod optužbama za terorizam.

Erdoganu je ustavom zabranjeno da se bavi stranačkom politikom kao poglavar države, ali on je držao javne govore širom Turske, pred izbore koji će se održati 7. juna, u nadi da će vladajuća stranka AK Party osvojiti dovoljnu većinu da bi mu dala veće ovlasti.

"Hej New York Times, vi očigledno mislite da nam možete držati lekciju o slobodi medija," kazao je Erdogan u svom govoru u gradu Usak na zapadu Turske, u srijedu, nakon što je ovaj list objavio tekst u kojem se sugeriše da je on umiješan u “brutalnu manipulaciju političkog procesa ".

Obraćajući se hiljadama ljudi u publici, Erdogan je opisao novinare ovog lista kao “plaćene šarlatane” i optužio ih da decenijama nastoje oslabiti Tursku.
"U kritičnim vremenima, tekstovi ovog lista u vezi sa Turskom uvijek su smrdili na provokaciju," kazao je.

Stephen Kinzer, bivši šef ureda u Turskoj za jedan američki dnevni list, putovao je u južni grad Gaziantep ove sedmice, očekujući da će biti proglašen počasnim građaninom zbog svog izvještavanja prije 15 godina koje je pomoglo da se spasu ugroženi rimski mozaici.

Ali Kinzer, koji je napisao i knjige o Bliskom Istoku, kazao je da su njegovi posramljeni domaćini u gradskom vijeću kazali da je uručenje nagrade otkazano ličnom naredbom Erdogana zbog kolumne koju je napisao za Boston Globe u januaru.

Službenici iz Erdoganovog kabineta kažu da nemaju informacije o tome, dok gradonačelnikov ured u Gaziantepu nije odmah bio dostupan za komentar.

"Čudno je vidjeti da je poglavar jedne države toliko zabrinut zbog par nelaskavih rečenica koje su se prije nekoliko mjeseci pojavile u novinama udaljenim hiljadama milja. Time mi daje na značaju više nego što sam se ikad nadao," kazao je Kinzer za Reuters telefonom iz Gaziantepa.

Kazao je da je gradonačelniku Gaziantepa rečeno da je on “neprijatelj naše vlade i naše države” zato što je napisao u kolumni od 4. januara da Erdoga “sjedi u palati sa 1000 soba odbacujući Evropsku uniju, izdajući dekrete da se hapse novinari i bjesneći protiv kratkih sukanja i kontracepcije”.

Erdogan tvrdi da Turska, koja čami na dnu međunarodne ljestvice po pitanju slobode medija, ima slobodne medije, izjavljujući u januaru da su turski novinari slobodniji nego bilo gdje u Evropi.

Ali vlasti često koriste široko definisane zakone protiv terorizma kako bi optužili novinare, dok desetinama novinara prijete zakonske sankcije zbog pominjanja afere koja je izbila u Erdoganovom užem krugu u decembru 2013. god.

Erdogan je napao i list Hurriyet na nedavnim mitinzima zbog teksta o smrtnoj kazni koja je izrečena bivšem egipatskom predsjedniku Mohamedu Mursiju, u kojem se napominje da je Mursi izabran sa 52 odsto glasova.

Erdogan, koji je takođe osvojio 52 odsto glasova na predsjedničkim izborima prošlog avgusta, tvrdi da je tekst aludirao na njega i da je poruka teksta da bi on trebao dijeliti istu sudbinu.

Mursijevo Muslimansko bratstvo ima bliske veze sa AK Party, koju je Erdogan osnovao, zbog čega je on rušenje s vlasti egipatskog lidera kasniji tretman shvatio lično.

"Šta želite od nas? Zašto nas nepravedno napadate i izvrćete činjenice", odgovorili su iz lista Hurriyet u neuobičajeno otvorenom pismu urednika prošlog petka, zaklinjući se da će braniti svoje pravo na sloobdu govora bez straha.

Glavni tužilac ovog mjeseca je htio da zabrani rad TV stanicama Samanyolu i Bugun, prenose lokalni mediji, koje su dio mreže Fethullaha Gulena, kojeg Erdogan optužuje da želi da uspostavi “paralelnu državu” i da ga zbaci sa vlasti.

Novinari koji rade za Gulenove novine i televizijske stanice proteklih mjeseci su bili zatvarani i optuživani za terorizam, uključujući Ekrema Dumanlija, glavnog urednika lista Zaman, kome je i dalje zabranjeno putovanje.

"Vidim direktnu vezu sa izborima”, izjavio je Dumanli za Reuters, kazavši da je namjera da se spriječi objavljivanje tekstova koji su nepovoljni za vladu.
"Sa mentalitetom diktatorskog režima, neko vas može proglasiti neprijateljem, i linčovati vas sa prethodno pripremljenim tužiocima i sudijama", kazao je.