<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hashtag je “dječija riječ godine”

Oxford University Press proglasio je hashtag za dječiju riječ godine.

28. maj 2015, 12:00

Analizom više od 120,421 kratkih priča koje su napisala djeca uzrasta između pet i trinaest godina, koje su učestvovale u BBC-jevom takmičenju “500 Words”, Oxford University Press je ustanovio da su nove tehnologije sve više u centru dječjih života, ali da se način na koji djeca pišu o tome brzo mijenja.

Riječi kao što su email, mobilni telefon i Facebook su u opadanju. Zamijenile su ih riječi kao što su Instagram, Snapchat i emoji. A riječ televizija je sada zamijenjena telefonom.

U izvještaju se takođe primjećuje pojava nove riječi u dječijim rečenicama. Upotreba simbola za hashtag # da bi se dalo dodatno značenje ili komentar na kraju rečenice postala je uobičajena. #krivacjeTwitter #iInstagram.
Vineeta Gupta iz Oxford University Press-a je kazala: "Ovo je značajna promjena u upotrebi ove godine.

"Djeca su proširila upotrebu simbola [#] od običnog prefiksa ili kao termin za pretraživanje za Twitter na dramaturško sredstvo ili sredstvo za davanje komentara."

Druge riječi na listi ugroženih tehnologija su iPod, mp3 i Blackberry. Na njihovom mjestu su sada iPhone, aplikacija za čet WhatsApp i sajt za slanje poruka ooVoo.

Ranije su djeca pisala o tome kako gledaju video, a sada njihove priče govore o tome koliko posjeta, šerovanja i lajkova su dobili za svoje video uratke.

Izvor bbc.com