<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šetači traže odgovore! Mi nismo nestali, mi nismo zaboravili, mi smo uvijek tu!

Pitaju se: Predsjedniče, gdje je Mile Radišić?! Zašto za njega ne važe zakoni koji važe za sve druge građane? Zašto su pravosudni organi i policija dopustili da pobjegne?

29. maj 2015, 12:00

Iz Građanske inicijative "Park je naš" saopštili su da su 9. maja 2012. godine, organizovani preko Facebook grupe, građani Banjaluke okupili su u Picinom parku kako bi zaštitili park koji su generacije u ovom gradu doživljavale kao jedan od njegovih simbola.

Tada su se okupili jer je na ovom mjestu  (kod Medicinske elektronike) prema regulacionom planu Grada Banjaluka trebao biti izgrađen stambeno poslovni objekt, a investitor kompanija „Grand trejd“, vlasništvo Mile Radišića.

Uz parole "Vama je livada, nama je park", "Zašto se bojite drveća", "Pošto je park M. Stojanovića" i uzvike "Lopovi, lopovi", građani su pokazali da žele sačuvati komad zelenila u centru grada.

U okviru Građanske inicijative "Park je naš", Banjalučani su se svakodnevno okupljali kod Starog hrasta. Protestnim šetnjama, humanitarnim akcijama, performansima, koji su trajali preko 6 mjeseci građani su iskazivali svoje nezadovoljstvo zbog katastrofalnog stanja u društvu za koje su okrivili korumpiranu vlast.

Tadašnji gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade RS Srebrenka Golić i drugi visoko pozicionirani funkcioneri vladajućeg SNSD-a tvrdili su da je sve što je vezano za izgradnju stambeno poslovnog objekta u Picinom parku u skladu sa zakonom, iako se i tada iz dostupne dokumentacije moglo vidjeti da se zakoni nisu poštovali.

“Odjeljenje za finansije Skupštine grada Banjaluka 2014. godine potvrdilo je da Mile Radišić, vlasnik „Grand trejda“, nije izmirio dug gradu od 2,95 miliona KM na ime naknade za uređenje zemljišta, kao ni 1,5 miliona KM na ime rente za izgradnju ovog basnoslovno skupog poslovnog centra! I pored toga radovi su se nesmetano nastavili.


Dok se na objektu radilo, pred banjalučkim sudom protiv šetača GI "Park je naš" koji su protestvovali protiv izgradnje objekta u Picinom parku vodila su se dva sudska postupka. Pokazalo se da su oba bila obična farsa. Za dvije godine nije dostavljen nijedan dokaz protiv lica koja je policija teretila, rekli su iz ove Inicijative.

Dodaju da su oba postupka okončana su zastarom. Aktivisti pokreta "Park je naš" uvjereni su da su ovi postupci klasičan pokazatelj da je prije dvije godine na njih vršen pritisak u cilju zastrašivanja jer im na kraju nije pronađeno ništa zbog čega bi eventualno trebalo da odgovaraju.

“Jedini problem koji je u to vrijeme "mučio" Mileta Radišića, famoznog tajkuna, bio je Željko Vulić, vlasnik parcele sa porodičnom kućom i poslovnim objektom od koga živi cijela porodica Vulić. Taj plac je trebao Radišiću za pristupni put. Golgota koju i danas preživljava Željko Vulić i njegova porodica posebna je priča koju nije lako ispričati. Željko Vulić suprotstavio se cijelom korumpiranom sistemu!”, kažu iz Građansike inicijative “Park je naš”.

Ističu da je Vrhovni sud RS, 2014. godine potvrdio zatvorske kazne na koje su osuđeni Mile Radišić i njegovi saučesnici, čime je slučaj "Medicinska elektronika" nakon više od četiri godine dobio epilog.

“Mile Radišić, vlasnik firme "Grand trejd" i bivši većinski akcionar Medicinske elektronike, pravosnažno je osuđen na 3 godine zatvora. Mile Radišić nije u zatvoru, on nije ni u BiH, izgradnja objekta koji je započeo polako se privodi kraju. Protiv Željka Vulića vodi se krivični postupak. Osnovni sud u Banjaluci izdao je naredbu sudskoj policiji da uhapse Mileta Radišića i sprovedu ga u KPZ Tunjice na izdržavanje zatvorske kazne. Međutim, Radišić se javio telefonom Sudskoj policiji RS da se nalazi u Beogradu! “Rekao je da ne namjerava da se vrati u BiH, dok se ne riješi njegov zahtjev za odgodu izvršenja zatvorske kazne””, kažu u saopštenju.

Objašnjavaju da su Radišićevoj firmi „Grand Trejd“ navodno blokirani svi računi.

“On je duže od dva mjeseca u bjekstvu. Posljednjih dana se spekuliše da Mile Radišić više ne vodi projekt gradnje u Picinom parku i da su banke, po osnovu hipoteka, preuzele vlasništvo nad poslovnim objektom koji je u završnoj fazi gradnje iako Mile Radišić, vlasnik „Grand trejda“, poznat još i kao kum Predsjednika RS Milorada Dodika, nije izmirio dugovanja od ukupno 4,45 miliona KM Odjeljenju za finansije Grada Banjaluka”, kažu nekadašnji Šetači.

Pitaju se: Predsjedniče, gdje je Mile Radišić?! Zašto za njega ne važe zakoni koji važe za sve druge građane? Zašto su pravosudni organi i policija dopustili da pobjegne? Kada će tužilaštvo konačno početi raditi svoj posao i pokrenuti slučaj Picin park za koji postoji dokumentacija iz koje se jasno vidi da se radi o jednom od najvećih kriminalnih "poduhvata" sadašnje vlasti? Šta radi Narodna Skupština Republike Srpske? Šta radi opozicija?

“Tri godine nakon što je nestao park i mjesto njega "nikao" milionski simbol kriminala i korupcije, nema odgovora na ova pitanja. Šetači traže odgovore! Mi nismo nestali, mi nismo zaboravili, mi smo uvijek tu!”, ističu na kraju iz GI “Park je naš”.

Vezan tekst:

Institucije RS podržale nezakonito uništenje „Picinog parka“