<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šatoraši poručuju: Samo nas mrtve možete iznijeti odavde!

Slike i snimke sinoćnje okupacije Markova trga šokirale su hrvatsku javnost.

29. maj 2015, 12:00

Nakon što su se šatoraši, na čelu s Josipom Klemmom i Đurom Glogoškim, preselili iz Savske pred zgradu Vlade, prvi dio jučerašnjega dana protekao je u prepucavanju na daljinu između šatordžija, Zorana Milanovića i Ranka Ostojića. Milanović je šatordžijama ponudio sastanak u Lisinskom, što su prosvjednici odbili. Ostojić je prvo oprezno istaknuo kako šatordžije na Trgu mogu biti do 22 sata, nakon čega će policija morati postupati.

12:20 "Matic došao obećati razgovor s Milanovićem u ponedjeljak, i da odemo iz Savske, i onda ide primanje kod premijera, na taj ultimatum ne pristajemo, dosta nam je njegovih laži i obmana. Molimo predsjednika vlade da nađe vremena za nas i da nas primi", rekao je Dražimir Jukić.

12:12 "Ništa se nismo dogovorili. Dogovorili smo se da ćemo se dogovarati", izjavio je Matić nakon što je izašao iz crkve. Rekao je da on došao s prijedlogom da napuste crkvu, maknu šator te da će Milanović onda s njima razgovarati. Matić je pojasnio da to nije ultimatum, kako su to doživjeli šatoraši, već da su već dvaput obećali da će se maknuti nakon što Vlada povuče neke prijedloge zakona, noto nisu učinili. "Dokad će ostati? To morate njih pitati unutra", rekao je razočarani Matić.

12:07 OPET SU BLOKIRANI SVI PRILAZI GORNJEM GRADU.

12:07 Ministar Matić došao je u crkvu

11:57 Na barikadama se počelo okupljati više ljudi. Interventna već ima zaštitne kacige na glavama, stiglo je pet novih marica kod Kamenitih vrata

11:54 Intervetna je napravila tampon zonu između novinara i šatoraša!

11:48 Skupina od dvjestotinjak branitelja krenula je u petak nešto iza 11 sati iz Savske 66 prema Markovu trgu. Prosvjednici, koji su uglavnom tijekom noći i ujutro stigli u Savsku ulicu iz raznih dijelova Hrvatske, nose državnu zastavu i zastave ratnih postrojbi i braniteljskih udruga i pjevaju "Zovi samo zovi...", te "Evo zore, evo dana...". Zasad se kreću nogostupom, bez blokiranja prometa, a njihovu kolonu prati veći broj pripadnika interventne policije.

11:40 SDP-ov Franko Vidović, kojega bi šatoraši radije vidjeli na mjestu ministra nego Matića, razgovarao je s jednom ženom uz ogradu. Ona se tada zaletjela  do crkve, naravno, na nju su odmah skočili interventni policajci, jednu vrećicu su rastrgali , dok su se druge dohvatili šatoraši. Ona tvrdi da je nije on poslao te da nema veze s njim. Samo je htjela da njoj i šatorašima da podršku

11:28 Iz crkve je izašla jedna prosvjednica i pozvala novinare. Tvrdi da su pokušali prijaviti prosvjed, no da im policija ne da da ga prijave s današnjim datumom.

11:26 "Bilo bi nam žao da se krše međunarodni ugovori u odnosu prema crkvenim prostorima. Ujedno napominjemo da je za ta pitanja mjerodavno ponajprije predstavništvo Svete Stolice u Republici Hrvatskoj", stoji u priopćenju Zagrebačke nadbiskupije o jučerašnjim događanjima na zagrebačkom Trgu sv. Marka i u župnoj crkvi sv. Marka.

11:23 Svećenik koji je zadnji došao je izašao, pa se vratio unutra s punom torbom... nisu ga provjeravali. Jedan od šatoraša izašao je van crkve s tanjurom napolitanki. Očito je da nisu unutra gladni niti žedni! Te da im uz lijekove pristiže i svašta drugo.



Netom kasnije najavio je da će iza 22 sata svi oni koji i dalje budu prosvjedovali na Markovu trgu biti "izmješteni" od strane policije.

Već se u popodnevnim satima juče medijima se proširio glas o tome kako se šatordžije namjeravaju povući u Crkvu sv. Marka.

Šatoraše je jutros došao posjetiti HDZ-ovac Goran Marić, rukovao se s nekolicinom njih i ušao u crkvu. Tamo se zadržao oko četiri minute a nakon izlaska je rekao: "Jako tužno je to što se događa, žalosno je vidjeti branitelje invalide kako leže na podu i čekaju da se situacija sredi. Bio sam unutra, kratko smo se pomolili, rekao sam im da izdrže", izjavio je Marić.