<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dačić: Nikolićeva platforma zakasnila

BEOGRAD

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je platforma predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o autonomiji za Kosovo zakasnila, kao i njegov prijedlog podjele pokrajine, jer to Albanci jednostavno ne prihvataju.

29. maj 2015, 12:00

"Protiv sam promene granica na silu, ali konačno treba da sednemo, postignemo istorijski dogovor i stavimo tačku na sukobe", rekao je Dačić za "Večernje novosti".

On smatra da se ne treba konfrontirati sa EU bez razloga i da je Beogradu potrebna jaka međunarodna pozicija da bi rješavali kosovsko pitanje.

 Na pitanje da li je platforma o Kosovu tačka razdora između Nikolića i Vlade, Dačić je rekao da je njemu bliža politika koju vodi premijer Aleksandar Vučić, ali da se sigurno premijer i predsjednik konsultuju o međunarodnim temama.

"Razumem potrebu da Srbija definiše šta neće, ali mislim da to svi već dobro znaju", rekao je Dačić, navodeći da nije upoznat o sadržaju platforme i da je najvažnije pitanje zašto se ona uopšte piše.

 Šef srpske diplomatije je naveo da je za predstavnike stranih država najspornije to što se govori o suštinskoj autonomiji Kosova unutar Srbije, ali je dodao da ne misli da će se Srbija suočiti sa zahtjevom da prizna nezavisnost Kosova.

"Tačno je da se od nas traži da potpišemo sa Prištinom pravno obavezujući sporazum, ali ne mora da znači da će u njemu biti zahtev za međusobno priznavanje. U ovom trenutku niko u Briselu ne zna šta će tačno pisati u tom sporazumu", naveo je Dačić.

On je rekao da Priština u međunarodno pravnom smislu nema mogućnost da tuži Beograd za genocid, kao što najavljuje Hašim Tači, i da je to više politička priča, koja ima za cilj da skrene fokus sa zahtjeva međunarodne zajednice da se formira Specijalni sud za ratne zločine OVK.

 "Ali, mi se spremamo za razne smicalice Prištine, koje mogu da uslede", dodao je Dačić.

Na pitanje hoće li Srbija morati da izruči Šešelja, Dačić je rekao da sve treba da se obavlja u skladu sa srpskim zakonima i da će se u tom slučaju Srbija rukovoditi državnim, nacionalnim i bezbjednosnim interesima, što će biti jasno predočeno i međunarodnim predstavnicima.

"Nije u interesu ni Šešelja, ni Srbije, niti same pravde, igrati se takvim stvarima i donositi različite odluke u razmaku od nekoliko meseci, a pri tome ne završavati proces koji se vodi više od deset godina", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je dodao da u vezi sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja sa Srbijom postoji konsenzus svih članica EU, osim Njemačke, pa nije realno da se ta poglavlja otvore u junu.